Ajutoare sociale încasate ilegal de mai mulți botoșăneni, cu un prejudiciu de peste 130.000 lei

bani numaratiPrejudiciu de peste 130.000 lei constatat de Curtea de Conturi, în urma verificărilor ajutoarelor sociale acordate de Agentia Județeană pentru Plăți  și Inspecție Socială Botoșani. Acțiunea de audit financiar al Camerei de Conturi Botoșani s-a făcut asupra unor categorii de beneficii de asistență socială pentru anul 2016 control care s-a extins asupra beneficiilor sociale plătite și în anul 2015.

Din procesul verbal încheiat de auditorii Camerei de Conturi Botoșani rezultă că au fost estimate prejudicii în sumă de 131.207 lei , care  nu depășesc nivelul pragului de semnificație stabilit la valoarea de 1.181.533 lei, nivelul suspiciunilor este de aproximativ 10 ori mai mic decat pragul de semnificatie stabilit, potrivit reprezentanților AJPIS Botoșani.

Prejudiciile estimate la plata venitului minim  garantat au drept cauză beneficiari  care nu au declarat faptul ca in anul 2016 au obținut venituri din salarii, pensii sau dețin bunuri care conduc la excluderea acordarii ajutorului . Sumele estimate ca prejudiciu sunt in valoare de 35.839 lei(fata de 103.306 la auditul financiar din anul 2015  )

like facebookPrejudiciile estimate la plata alocației pentru susținerea familiei au drept cauză beneficiari  care nu au declarat faptul ca in anul 2016 au obținut venituri din salarii, pensii sau dețin bunuri care conduc la excluderea acordarii ajutorului . Sumele estimate ca prejudicii  sunt in valoare de 31.889 lei( fata de 96.545 lei la auditul financiar din anul 2015).

Prejudiciile estimate la  plata ajutoarelor pentru incalzirea locuinței  au drept cauză beneficiari  care nu au declarat faptul ca in anul 2016 au obținut venituri din salarii,pensii sau dețin bunuri care conduc la excluderea acordarii ajutorului. Sumele estimate ca prejudicii  sunt in valoare de 2.846 lei (fata de 101.634 lei la auditul financiar din anul 2015).

La plata indemnizațiilor pentru creșterea copilului și la plata  stimulentului de inserție nu au fost constata prejudicii la auditul financiar din acest an(fata de 51.026  prejudiciu estimat la auditul financiar din anul 2015).

Prejudiciile estimate au rezultat prin aplicarea procedurilor specifice de audit ale Camerei de conturi prin suprapunerea bazelor de date ale AJPIS Botosani cu date accesate de auditorii Camerei de Conturi Botosani la diverse institutii.

În raportul curții de conturi se precizează că la AJPIS Botoșani au remarcat o preocupare continuă privind îmbunătățirea gestionării beneficiilor sociale privind venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei și ajutorul de încălzire.

Activitatea de control în vederea reducerii riscului de eroare, fraudă, corupție în gestionarea beneficiilor de asistență socială, precum și activitatea de informare-consiliere a celor 78 unități administrativ teritoriale , a avut un impact pozitiv, luănd în considerare faptul  că ponderea erorilor precum și ponderea suspiciunilor confirmate a scăzut considerabil.

În  procesul verbal încheiat de reprezentanții Camerei de Conturi Botoșani în anul 2015 – pentru activitatea din anul 2014, valoarea plăților nelegale estimate a fost de 398.392 lei, iar estimările din acest an, care privesc activitatea din anii 2015 si 2016, sunt in suma de 131.207 lei, fiind mai mici de 3 ori.

Prejudiciile  înregistrate în gestiunea beneficiilor de asistență socială au drept cauze următoarele: nedeclararea de către solicitanți,faptul că fie dețin clădiri sau alte spații locative în afara locuinței de domiciliu,fie dețin terenuri de împrejmuire a locuinței care depășesc 1.000mp în zona urbană,fie dețin mai multe autoturisme/motociclete cu o vechime mai mică de 10 ani,fie au realizat venituri mai mari decat cele declarate; anchetele sociale efectuate de persoanele cu atribuții în domeniul asistenței sociale din cadrul primăriilor nu au stabilit corect situația reală a solicitanților; reprezentanții primăriilor  nu au făcut făcut verificări prin anchete sociale asupra modificărilor intervenite in situația famililor beneficiare.

In prezent are loc verificarea tuturor suspiciunilor in vederea stabilirii cu exactitate a valorii prejudiciului si emiterea deciziilor de debit.

Obtinerea acestor rezultate pozitive in gestiunea a peste 150000 de dosare in plata lunar, in ciuda unui personal extrem de redus de numai 25 de angajati  – inclusiv inspectorii sociali si conducerea institutiei –  a fost posibila prin o preocupare continuă privind îmbunătățirea gestionării beneficiilor sociale; dezvoltarea de proceduri de control intern si instrumente (inclusiv programe informatice dezvoltate local) in vederea minimizarii riscurilor de frauda, coruptie sau eroare; verificarea periodica realizata de inspectorii sociali din cadrul AJPIS Botosani asupra corectitudinii datelor furnizate de beneficiarii de prestatii sociale catre primarii (care intocmesc dosarele si anchetele sociale aferente) dar si asupra calitatii activitatii primariilor pe domeniu, constientizarea din partea posibililor beneficiari ca legile si regulile trebuie respectate, potrivit unui comunicat de presă al AJPIS Botoșani.

 

One thought on “Ajutoare sociale încasate ilegal de mai mulți botoșăneni, cu un prejudiciu de peste 130.000 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *