Marțea neagră: Sublimul capital autohton care lipsește cu desăvârșire…

Dumitru Monacu- caricatura        Nu cred să mai existe o țară în lumea asta mare unde guvernanții să acționeze în permanență numai și numai împotriva poporului pe care ar trebui să-l slujească. După ce cu ani în urmă regimul comunist a extirpat creierele luminate ale nației, a proțăpit toți troglodiții în demnități publice și a retezat dincolo de rădăcină orice liberă inițiativă a românului, iată că azi, promotorii pârâți ai capitalismului se pun și ei de-a hoarța nației prin toate modalitățile și mijloacele pe care le au la îndemână. De fapt, multrâmbițatul capitalism românesc este – vorba neicușorului Iancu – extraordinar, sublim dar … lipsește cu desăvîrșire pentru că, dacă dăm la o parte multinaționalele și politrucii cei profitori care controlează firmele sugative de la bugetul statului, o să vedem că nu mai rămâne aproape nimic. Câțiva buticari, lelea Floarea din piață vânzând borș de ștevie și niscaiva bișnițari care cumpără ieftin și vând un pic mai scump oarece chinezării!

În toată perioada de după 1990 s-a vorbit despre investitorii străini care, pasămite, vor construi, vor investi, vor face și vor drege o sumedenie de minunății care ne vor aduce în erecție standardul de viață, căzut și decăzut cum nu s-a mai văzut prin bătrâna Europă. Lor, neprețuiților investitori, li s-au creat condiții, li s-au pus în cale covorașe roșii, pufoase, fiind tratați de politicienii complici aidoma salvatorilor nației. De parcă până în anii două mii poporul ăsta a dăinuit aici grație lor, celor veniți să ne ajute benevol și dezinteresat! Orice investiție străină (citiți supermarketuri, hipermarketuri sau construcții trainice din vremea răposatului, rigipsate, vopsite și  poleite de vajnicii investitori!) au avut un singur rol : de a consolida transformarea Românicii într-o piață acătărilea de desfacere, fără concurență internă, fără standardele impuse în vest. Astfel, firavii noștri întreprinzători sau buticari s-au văzut aruncați peste bord precum balastul.

like facebookDupă ce că au fost ajutați tocmai de reprezentanții nației să-și atingă acest obiectiv suprem inimaginabil pe vremea lui nea Nicu (piață europeană de desfacere !) acțiunile de eliminare și îndepărtare totală și definitivă a potențialului capital autohton  continuă cu aceeași dezinvoltură și eficiență cu care s-au înfipt în țărâna patriei căpușele străine ajutate de păduchii politici autohtoni. Toate instituțiile de control copilesc zilnic orice mlădiță carpatină care ar vrea să prindă muguri în peisajul economic autohton. În acest sens, o amendă dată unui românaș de-al nostru îl năucește pur și simplu de cap în timp ce pe măria sa investitorul străin îl doare exact la bască de ea. Gândiți-vă cam care e efectul unei amenzi de 5000 de lei dată unui buticar și care e efectul dacă ”adrisantul” este Kaufland, Carrefour, Lidl sau alții ca ei. Românașul nostru părăsește scena comercială în timp ce investitorii scapă de un concurent,  cu niște costuri mici-mici-mici ca la Leroy Merlin (că tot vorbim de multinaționale!).

Pe un alt tronson al capitalismului românesc, politicienii rapace, adjudecându-și absolut toate licitațiile direct sau prin interpuși, sug nonstop de la buget orice … lichiditate și vin apoi pe la televiziunile aservite să ne arate cu bagheta graficele cu creșterea PIB-ului, a nivelului de trai, a salariilor și câte și mai câte. Că până și la … pensionari crește orice de două-trei ori! Iar noi, noi continuăm să-i căinăm ca bezmeticii pe cei de la guvernare și să dăm vina pe opoziția care nu-i lasă să fure că deh!, trebuie să mai rămână ceva și pentru ei când or veni la putere!

Concluzionând, capitalismul românesc este ceea ce rămâne dând la o parte multinaționalele și pe cei care fac afaceri cu statul, adică politicienii. Chiar credeți că mai rămâne ceva?

One thought on “Marțea neagră: Sublimul capital autohton care lipsește cu desăvârșire…

  1. Politicienii sunt cea mai jecmanitoare clasa aparuta dupa asa zisa revolutie. In campaniile electorale sloganurile lor suna cam asa: Vom face pentru popor, vom construi pentru popor etc, etc! Dupa alegeri se schimba sloganul….Noi suntem poporul! Restul nu mai conteaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *