Costel Lupașcu: „Guvernul trebuie să înceapă screening-ul gratuit pentru depistarea afecțiunilor medicale cu debut precoce pentru copii”

deputat costel lupascu- botosaniDeputatul PSD Costel Lupașcu a declarat miercuri că Guvernul Grindeanu trebuie să adopte cât mai rapid măsurile prin care să demareze programul de screening gratuit și măsuri profilactice pentru depistarea afecțiunilor medicale cu debut precoce pentru copiii între 5 și 14 ani.

În prezent principalele probleme de la nivelul asistenței medicale primare sunt reprezentate de existența unei capacități limitate de depistare activă a riscurilor pentru sănătate în rândul copiilor în comunități, dar şi oferta limitată de servicii preventive din pachetul de bază.”, a declarat deputatul PSD Costel Lupașcu.

like facebookInteresul pentru sănătatea copiilor și tinerilor trebuie să se regăsească în toate cele trei arii strategice desemnate ca priorități naționale în sectorul de sănătate. Sănătatea gravidei şi copilului constituie în orice societate civilizată o prioritate de sănătate publică.

În ceea ce privește copiii, cea mai bună strategie pe care trebuie să o urmeze Guvernul este dezvoltarea programelor profilactice la nivel local. Aici vorbim de consultații medicale preventive pentru depistarea afecțiunilor cu debut precoce: între 5 și 14 ani la medicină dentară, diabet, boli de nutriție și metabolism. Însă pentru a pune în funcțiune un astfel de mecanism trebuie demarat un amplu program pentru dotarea cabinetelor medicilor de familie și dezvoltarea cabinetelor medicale școlare, inclusiv a celor stomatologice”, a subliniat deputatul social-democrat Costel Lupașcu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *