Controale în municipiul Botoșani în familiile copiilor care au părinții plecați la muncă în străinătate

dorin burlacu sef splasServiciul Public Local de Asistență Socială Botoșani va demara, în lunile aprilie și mai, un amplu control în familiile copiilor care au părinții plecați la muncă în străinătate. Dorin Burlacu, șeful SPLAS Botoșani, spune că prin această verificare vrea să se afle dacă părinții care au plecat în afara țării au notificat autoritățile în grija cui au fost lăsați micuții. Peste 200 de familii din municipiul Botoșani urmează să fie controlate de asistenții sociali de la SPLAS.

like facebookÎn următoarele două luni, în aprilie și mai, reprezentanții Serviciului Public Local de Asistență Socială constituiți în șase echipe de control, formate din asistenți sociali și psiholog, vor efectua verificări privind modul în care s-a delegat autoritatea părintească în cazul copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate. Vom verifica dacă sunt respectate prevederile art 104-105 din Legea 272 privind aceste notificări. Conform legii, părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuiește copilul are obligația cu 40 de zile înainte de a pleca în străinătate să notifice la SPLAS acest aspect și în plus să facă procedura legală de desemnare a unei persoane cu care va rămâne copilul în îngrijire”, a menționat BUrlacu.

Reprezentantul SPLAS Botoșani spune că în municipiul Botoșani sunt 252 cazuri de copii cu ambii părinți plecați la muncă în străinătate și 142 cazuri cu părintele unic susținător plecat la muncă în strănătate și, în ciuda acestui fapt, există doar 48 de notificări.

Acestea vor fi prioritățile noastre nrumărul unu în prima etapă de efectuare a verificărilor, urmând ca după ce terminăm de verificat aceste situații să verificăm și situația copiilor cu un singur părinte plecat. Acolo sunt 1557 cazuri, dar situațiile de risc vor apărea în celelalte două cazuri. Prea puțini respectă procedura legală, deși procedura este rapidă, de cinci-șase zile. În urma controlului vor fi informate în scris persoanele în îngrijirea cărora se află copii asupra necesității respectării prevederilor legale și în toate cazurile vom proceda la întocmirea fișelor de observație”, a adăugat Burlacu.

 

One thought on “Controale în municipiul Botoșani în familiile copiilor care au părinții plecați la muncă în străinătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *