Autoritățile sanitar-veterinare botoșănene, în alertă de la pesta porcină africană. Unde a fost depistat ultimul focar

porciAutoritățile sanitar-veterinare din județul Botoșani sunt din nou în alertă, după ce au fost anunțate că focarul de pestă porcină africană se află la doar 20 de kilometri de graniță, în Republica Moldova.
Vicepreședintele Autoritării Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, dar și un reprezentant din cadrul Uniunii Europene au fost la Botoșani, miercuri, pentru a discuta cu factorii de decizie locali în privinţa gestionării crizei pestei porcine.
like facebookAu vrut să verifice modul de realizare a supravegherii, măsurile luate, modul de informare, ce se întâmplă la nivelul vămilor. Cel mai apropiat focar de județul Botoșani este la o distanță de 20 de kilometri, s-a notificat marți, în Republica Moldova. Se asigură permanență la nivelul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, permanență la punctele de trecere de frontieră în sensul de a nu intra produse de origine animală, controale în circuația animalelor, la nivelul gospodăriilor, medicii veterinari au sarcina de a ține contact permanent cu populația, la orice mortalitate se recoltează probe, se trimit la laborator. La nivelul primăriilor trebuie să stabilească locuri unde pot fi îngropate eventualele animale moarte. Împreună cu AJVPS, cu cei ce administrează zona de fonduri silvice suntem în alertă și încercăm pe toate căile, toată lumea să știe, nu e de ascuns, în momentul în care apare o suspiciune, o mortalitate efectiv să putem intervenit cât mai repede”, a declarat Ovidiu Airimițoaie, directorul adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani.
Boala nu se transmite la om. Pesta porcină africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând toţi porcii domestici şi sălbatici.

One thought on “Autoritățile sanitar-veterinare botoșănene, în alertă de la pesta porcină africană. Unde a fost depistat ultimul focar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *