Primarii din județ, disperați din cauza porcilor mistreți. Director adjunct DSVSA: Trec porci mistreți din Moldova și din Ucraina în România

porci mistretiPrimarul comunei Pomârla, Dumitru Chelaru, a atras atenția autorităților locale că oamenii sunt disperaţi de pagubele enorme făcute de porcii mistreţi, porci care au început să vină în județul Botoșani din Republica Moldova și Ucraina. El a declarat în cadrul unei întâlniri cu prefectul județului Dan nechifor și președintele Consiliului Județean, Costică Macaleți, că numărul porcilor mistreți s-a înmulțit considerabil, iar distrugerile provocate de aceștia nu pot fi făcute nici de utilajele cele mai performante.

Declarația a fost făcută în contextul alertei de pestă porcină africană, în Ucraina existând 120 de astfel de focare.

like facebookPorcii mistreți sunt pasibili de a purta această boală. Două punți sunt, dacă e atât de aproape focarul: granița cu Ucraina, care este deschisă și nu mai există nici grad, nimic. Nici nu-ți dai seama dacă ai trecut. Dar și Republica Moldova. La noi, numărul de porci mistreți este enorm. Vă pot prezenta ultimele imagini și să vedeți că nici utilajele cele mai performante de la firme nu pot face asemenea distrugeri”, a spus primarul de Pomârla.

Directorul adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Animalelor, Teodor Harabagiu, a spus că situația porcilor mistreți care ajung în țara noastră din Ucraina și Republica Moldova este cunoscută și de autoritățile centrale.

Știm aceste aspecte. Sunt cunoscute și la nivel central. Informațiile de la poliția de frontiertă sunt permanente. trec porci mistreți din Moldova și din Ucraina în România. În acest sens, s-a adoptat un plan de măsuri pentru prevenirea pestei porcine africane și în cazul în care apare un focar mai aproape de noi, se va intra la vânătoare la porci, inclusiv pe cei 500 metri care sunt interziși. Se vor face vânători în toastă perioada anului pentru micșorarea numărului de mistreți”, a spus Harabagiu.

 

2 thoughts on “Primarii din județ, disperați din cauza porcilor mistreți. Director adjunct DSVSA: Trec porci mistreți din Moldova și din Ucraina în România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *