VIDEO O botoşăneancă deţine recordul mondial pentru cel mai mare mucenic

Gabriela MateiucAcademia Recordurilor Mondiale a anuntat miercuri, pe site-ul oficial worldrecordacademy.com, omologarea unui nou record romanesc: mucenicul de 1 metru, realizat de producatoarea de prajituri traditionale Gabriela Mateiuc din Botosani, pentru targurile de produse traditionale din Bucuresti.

like facebookUn mucenic gigant a fost expus la un targ de produse traditionale din Bucuresti; prajitura, realizata de Gabriela Mateiuc din judetul Botosani, masoara 1 metru inaltime si 40 cm latime, stabilind recordul
pentru Cel Mai Mare Mucenic / „Largest Forty Martyrs Cake” .

cel mai mare mucenic din lume- botosanimondGabriela Mateiuc detine in orasul Botosani, la 445 km nord de Bucuresti, o mica afacere de familie specializata in realizarea de prajituri traditionale. Marca ei, „Cozonacul Domensc” a obtinut
recunoasterea oficiala ca produs traditional din partea Ministerului Agriculturii din Romania.

Ύn satele din Moldova si Bucovina traditia se pastreaza si astazi, astfel ca pentru ziua de 9 martie gospodinele fac din aluat de cozonac mucenici împletiti în forma de opt, copti în cuptor. Ύi însiropeaza cu miere de albine si-i tavaleste prin miez de nuca. Apoi îi sfintesc la biserica si îi împart de sufletul celor adormiti”, explica Gabriela Mateiuc care e traditia în satele din Nordul Moldovei.

„Mucenicii realizati sunt „facuti din ingrediente 100% naturale”, dupa o reteta „mostenita din strabuni” si se bucura de un mare succes in Capitala Bucuresti, invadata in ultimii ani de retelele de hipermarketuri, pline de produse de import.

La 9 martie sunt praznuiti Sfintii Mucenici. Traditia spune ca acestia, 40 la numar, prigoniti pentru credinta, au murit înecati. Ύn cinstea lor, în Moldova, o regiune din Estul Romaniei, se fac 40 de colacei sub forma cifrei opt, o stilizare a formei umane. Un alt obicei, pe placul barbatilor, e acela de a bea 40 de pahare de vin sau tuica, ca sa fii rumen si sanatos tot anul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *