Ultimul supraveţuitor de la construcţia canalului Dunăre-Marea Neagră este un botoşănean

MARIAN_GRIGORAS_SI_NICOLAE_TOMAZIUUn bărbat născut la Botoşani este ultimul supraveţuitor de la construcţia canalului Dunăre-Marea Neagră. Nicolae Tomaziu, fost detinut politic si ultima persoana inca in viata care a lucrat la celebrul canal din sud-estul tarii. În 1949 a început constructia canalului, multi dintre muncitori fiind detinuti politici din închisorile comuniste si din rândurile minoritatilor etnice si religioase.

Lucrarile au fost sistate în 1955 si reluate, dupa un nou proiect, în 1976. Canalul a fost inaugurat in 26 mai 1984 de catre Nicolae Ceausescu. Nicolae Tomaziu s-a nascut pe 26 februarie 1916, la Paltinis, judetul Botosani şi în prezent locuieşte în Iaşi.

În 1947 a protestat alaturi de mai multi studenti împotriva regimului si a fost arestat pentru uneltire împotriva ordinii sociale. Dupa 7 ani de temnita grea la Aiud, Vacaresti si Canalul Mortii, a fost eliberat in 1954. În 1957 s-a casatorit cu Magdalena si impreuna si-au construit o casa la Codlea, unde au locuit pâna în 2001, când sotia a decedat. În anul 2016 a fost decorat de pretedintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul National „Serviciul Credincios” în grad de cavaler.

„L-am vizitat pe domnul Nicolae Tomaziu, seniorul fostilor detinuti politici din România si ultimul supravietuitor care a patimit la Canalul Dunare – Marea Neagra. Ajungand la venerabila vârsta de 101 de ani, locuieste în prezent în Iasi, la rudele sale. Bucurându-ma ca am avut onoarea de a fi în prezenta sa si de a-i strânge mâna, i-am urat la multi ani, sanatate si i-am înmânat din partea Institutiei Prefectului o placheta omagiala. Daca îl întâlniti atunci când se plimba pe Copou nu ezitati sa va plecati fruntea cu respect în fata domniei sale!”, a spus prefectul judeţului Iaşi, Marian Grigoras.

One thought on “Ultimul supraveţuitor de la construcţia canalului Dunăre-Marea Neagră este un botoşănean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *