Emisiunea de obligatiuni a municipalitatii, prelungita pentru a treia oara

Oferta de obligatiuni a municipiului Botosani, in valoare de 10 mil. lei (2,4 mil. euro), a fost prelungita pentru a treia oara, pana pe data de 3 martie, in conditiile in care pana in prezent investitorii au subscris doar 10% din oferta, potrivit datelor de pe Bursa.

Oferta a inceput in data de 29 ianuarie si mai fusese prelungita de doua ori din cauza cererii reduse. Interesul redus pentru obligatiunile Botosani arata lipsa unor investitori institutionali locali puternici, capabili sa ofere finantare companiilor si municipalitatilor prin intermediul Bursei.

Spre deosebire de ofertele de obligatiuni municipale derulate in ultimii ani pe Bursa, care erau subscrise in intregime in doar cateva zile, chiar daca era vorba de municipalitati mici precum Navodari sau Orastie, in cazul ofertei Botosani nu exista un angajament ferm din partea unei banci finantatoare care sa subscrie intreaga oferta, intermediarul, BT Securities, incercand sa stranga banii exclusiv de la investitorii din piata.

Pana acum, municipalitatile au preferat sa apeleze la solutii de finantare de tip "punte" prin care creditau intai primariile dupa care municipalitatile emiteau obligatiuni care erau subscrise in cea mai mare parte de banca finantatoare.

De exemplu, municipiul Orastie a atras anul trecut 12,5 mil. lei printr-o emisiune de obligatiuni, insa cea mai mare parte a ofertei a fost subscrisa de banca belgiana Dexia. Obligatiunile Orastie, cu maturitate in 2029, ofera un cupon semestrial calculat pe baza formulei ROBOR la 6 luni plus 0,7%.

De cealalta parte, obligatiunile Botosani, cu maturitate in 2026, ofera un cupon semestrial calculat pe baza fomulei (ROBID la 6 luni plus ROBOR la 6 luni)/2 plus 2,3%. In cazul obligatiunilor Orastie, dobanda cuponului ar fi de 8,05%, iar pentru Botosani dobanda cuponului ar fi de 9,27%, pe baza valorilor de ieri ale ROBID si ROBOR.

Anul trecut, municipalitatile au strans peste 200 mil. lei prin emisiuni de obligatiuni.