77 de ani de la infiintarea Protectiei Civile marcati la Botosani

Anul acesta, pe 28 februarie, se împlinesc 77 de ani de când Protecţia Civilă din România se dedică nemijlocit cetăţenilor şi valorilor materiale şi spirituale aflate în situaţii dintre cele mai dificile, în caz de război sau dezastre.
La cei 77 de ani de existenţă, protecţia civilă se prezintă ca o structură flexibilă, capabilă să asigure un climat de încredere şi siguranţă cetăţenilor, demonstrat de profesionalismul cadrelor pe timpul intervenţiilor pentru înlăturarea efectelor produse de dezastre. Acest lucru s-a realizat prin îmbunătăţirea managementului apărării împotriva dezastrelor, prin acţiuni de identificare a surselor de riscuri potenţiale cu urmări distructive majore asupra populaţiei, infrastructurii şi mediului, adaptarea şi perfecţionarea bazei legislative în concordanţă cu cerinţele integrării în NATO şi UE.
Protecţia Civilă a luat fiinţă prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 1933, sub denumirea de “apărare pasivă” având ca scop “să limiteze efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei sau resurselor teritoriului, prin protecţie directă sau micşorând eficacitatea atacurilor aeriene”. Conceptul de protecţie civilă a evoluat de la “apărare pasivă” la “apărare locală antiaeriană” în anul 1952, apoi “apărare civilă” în 1978 şi “protecţie civilă” în 1996.
Schimbările produse în societatea românească între 1996 – 2004 au dus şi la modificarea legislaţiei în domeniu, prin elaborarea Legii  nr. 481/2004 care este în concordanţă cu principiile, scopurile şi obiectivele prevăzute în Strategia Internaţională pentru Prevenirea Catastrofelor, adoptată de Adunarea Generală ONU, precum şi cele stabilite de mecanismele Uniunii Europene în domeniu.
Protecţia civilă reprezintă un ansamblu integrat de activităţi specifice, măsuri şi sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar şi informare publică, planificate, organizate şi realizate potrivit legii, în scopul prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflicte armate şi înlăturarea operativă a urmărilor acestora şi asigurarea condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.

Dintre atribuţiile protecţiei civile se pot enumera: identificarea riscurilor existente în diferite zone; informarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare; organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă; alarmarea populaţiei despre iminenţa producerii unui pericol; înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor şi asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate.

Măsurile de protecţie civilă se realizează din timp la diferite niveluri organizatorice, zone, localităţi şi de către toate organismele cu responsabilităţi strabilite prin lege. La nivelul judeţului Botoşani, coordonarea realizării acestor măsuri este asigurată către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al judeţului Botoşani prin Serviciul de Protecţie Civilă.
În condiţiile existenţei riscului producerii unor dezastre, cutremure, inundaţii, alunecări de teren, accidente diverse, epidemii, cetăţeanul are dreptul la protecţie care trebuie să fie asigurată de oameni competenţi, având, desigur, susţinerea celor ce trăiesc în zonele de risc.  Şi aceasta deoarece o populaţie bine pregătită va fi mai puţin luată prin surprindere de un eveniment inopinat, va acţiona cu mai multă precizie şi promptitudine şi va reveni mai repede la starea de normalitate. Informarea şi executarea corectă a exerciţiilor de protecţie civilă duce la reducerea stării de teamă, nesiguranţă şi panică a oamenilor în cazul unei situaţii de urgenţă şi creşterea încrederii şi respectului faţă de autorităţi.

Şi în anul 2010, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al judeţului Botoşani va continua să-şi concentreze eforturile şi resursele pentru a conştientiza, instrui şi apăra populaţia.

Programul activităţilor dedicate aniversării a 77 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile în România

Sărbătorirea “Zilei Protecţiei Civile din România” va fi organizată în ziua de 26 februarie, cu începere de la ora 10.00 la sediul Inspectoratului pentru  Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, strada Uzinei, nr. 3.
În cadrul şedinţei festive din clubul inspectoratului vor fi prezentate: mesajul Primului Ministru Emil Boc, ordinul ministrului administraţiei şi internelor şi Ordinul inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani.
În finalul şedinţei, câteva cadre în rezervă vor prezenta aspecte ale activităţii lor în domeniul protecţiei civile.
Premergător zilei de 28 februarie, cadrele Inspecţiei Judeţene de Prevenire au desfăşurat mai multe activităţi de informare a cetăţenilor privind riscurile prezente în comunitate. Totodată, au fost popularizate măsurile specifice de prevenire a manifestării acestora şi a regulilor de comportare în caz de dezastre. Activităţile de informare au fost desfăşurate pe timpul controalelor de fond cu personalul angajat, internat sau instituţionalizat din domeniul medical şi al protecţiei copilului, cât şi cu personalul şi elevii din sistemul de învăţământ. De asemenea, în data de 11 februarie s-a aniversat Ziua europeană a numărului pentru situaţii de urgenţă 112. La activităţi au participat copiii, personalul didactic şi auxiliar de la opt grădiniţe din municipiul  Dorohoi cât şi din cadrul Asociaţiei Hope for the Children Internaţional (H.C.I.) Dorohoi.