Cum a murit afacerea Fidelio

Reteaua Fidelio a cedat in fata bancilor care nu au mai creditat afacerea. Debitul total al SC Fidelio SRL era de 303 miliarde de lei vechi in momentul in care Costel Chelaru a cerut declansarea procedurii de insolventa. Inainte ca omul de afaceri sucevean sa depuna cererea de insolventa pentru firma pe care o preluase, 15 din cele 17 magazine Fidelio din Suceava, Botosani, Iasi si Neamt erau deja inchise pentru ca proprietarii spatiilor reziliasera contractele de inchiriere.

In cererea de deschidere a procedurii insolventei la SC Fidelio SRL, depusa la inceputul lunii februarie a.c la Tribunalul Suceava, administratorul Costel Chelaru  a explicat motivele pentru care a preferat sa ceara insolventa firmei pe care o preluase la jumatatea anului trecut. Conform continutului cererii depuse in 5 februarie 2010, starea de insolventa este iminenta prin lipsa fondurilor banesti disponibile.

Societatea si-a desfasurat activitatea in domeniul comertului cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta pe produse alimentare, bauturi si tutun, incepand din anul 2008, cu un numa de 17 puncte de lucru in judetele Botosani, Iasi, Neamt si Suceava. In data de 28 august 2009, pe fondul unei acute crize de lichiditati, firma a fosat preluata de la fostii asociati – Mihai Daniel si Daniela Mihaila  de catre omul de afaceri sucevean Costel Chelaru. Afluxul de capital adus de catre noul administrator – asociat, a reusit in prima faza sa revigoreze activitatea societatii prin achitarea unei parti considerabile a datoriilor si esalonarea celorlalte datorii catre furnizori, proprietari de spatii, bugetul de stat si banci.

Dupa numai doua luni insa, in luna octombrie a anului trecut, pe fondul crizei economice tot mai accentuate, au inceput sa apara intarzieri tot mai mari la plata facturilor catre partenerii comerciali "concomitent cu lipsa sustinerii financiare din partea bancilor finantatoare, aspect care a generat primele refuzuri la instrumentele de plata emise de societate cu consecinta imediata a punerii acestora in executare silita si refuzul celorlalti furnizori de a livra marfa pana la achitarea datoriilor", cum se explica in cererea de declansare a procedurii de insolventa.

In acest context, proprietarii unui numar de 15 din cele 17 spatii aferente punctelor de lucru au reziliat contractele de inchiriere astfel incat Fidelio a trebuit sa inchida magazinele respective, ramanand, la data formularii cererii de deschidere a procedurii de insolventa doar doua puncte de lucru in functiune.

Administratorul Costel Chelaru a explicat in cererea amintita ca in lunile octombrie, noiembrie si decembrie, activitatea SC Fidelio a fost totusi profitabila.

Valoarea totala a debitelor societatii a ajuns insa la 303,8 miliarde de lei vechi, considerandu-se ca starea de insolventa este iminenta.

Ca punct de plecare pentru redresarea firmei, autorul cererii de deschidere a procedurii de insolventa considera ca se impune reorganizarea activitatii prin reesalonarea termenelor de plata a datoriilor, maximizarea profitului, negocierea dicounturilor, atragerea de noi furnizori in scopul diversificarii stocurilor de marfa, achitarea debitelor conform noilor termene asumate. Desigur, aceste probleme raman in sarcina administratorului judiciar ce ar urma sa fie numit de Tribunalul Suceava care va judeca cererea de declansare a procedurii de insolventa la SC Fidelio SRL.