Meditațiile „prin constrângere” vor fi interzise, potrivit noilor reguli care apar în codul etic al profesorilor

elevi la oreMeditatiile date de profesori elevilor de la clasa ar putea fi interzise. In plus, cadrele didactice nu vor mai avea voie sa-i umileasca, agreseze sau favorizeze in niciun fel pe elevi.

 

like facebookNoile reguli apar in codul etic al profesorilor, primul document de acest tip, aflat acum in dezbatere publica. De asemenea, profesorii nu vor mai putea accepta cadouri de la parinti sau elevi si sunt obligati sa raporteze eventualele cazuri de plagiat ale colegilor de cancelarie.

Codul de etica pentru invatamantul preuniversitar este o idee aparuta inca din 2011. Abia cinci ani mai tarziu, la finalul mandatului fostului ministru tehnocrat al Educatiei, Mircea Dumitru, a fost pusa in dezbatere publica forma finala a documentului, avizat de Consiliul de Etica al Ministerului.

Proiectul prevede o serie de valori si norme de conduita ale profesorilor, cum ar fi: denuntarea oricaror forme de violenta asupra elevilor, interzicerea hartuirii si a relatiilor sexuale cu ei, precum si incurajarea tolerantei si a diversitatii. Asupra unui singur punct partile implicate nu au cazut deocamdata de acord. Cel mai disputat aspect al acestui document se refera la meditatiile pe care profesorii le acorda propriilor elevi de la clasa. Daca parintii doresc interzicerea completa a acestor practici, in actuala forma a proiectului ele sunt interzise doar daca se fac prin constrangere.

Iulian Cristache, presedintele Federatiei Asociatiilor de Parinti: „Nu este moral. Nu mi se pare normal. Este o plata mascata a parintelui catre profesor, eu nu cred ca un profesor se poate detasa complet, atata timp cat ai in meditatie un elev un an, doi, trei, in timpul orei sa te comporti corect fata de el, etic si moral, cum ar trebui.”

Chiar si presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie sustine aceeasi idee.

Marius Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”: „Nu este etic in niciun caz. Deci cadrul didactic daca va da meditatii nu va da meditatii elevilor pe care ii pregateste in invatamantul de stat.”
Reporter: „De ce este gresit acest lucru?”
Marius Nistor: „Pentru ca ar insemna ca favorizezi un copil in detrimentul celorlalti.”

O cu totul alta parere are insa responsabilul de invatamant preuniversitar din actualul Guvern.

Reporter: „Sunteti de acord cu meditatiile intre elevi si profesorii lor de la clasa, daca nu sunt prin constrangere?”
Liviu Pop, secretar de stat in Ministerul Educatiei: „Nu vad un pericol din punctul aceste de vedere. Si eu am fost profesor si dadeam medidatii gratuit cu toata clasa.”
Reporter: „Nu vorbim despre cele gratuite. Cele platite, bineinteles.”
Liviu Pop: „Nu stiu, forma asta de plata nu o vad in momentul de fata.”

Conform codului etic, in relatia cu parintii, profesorii trebuie sa respecte confidentialitatea informatiilor si dreptul la viata privata, iar in relatia cu colegii de cancelarie trebuie sa fie solidari cu ei in situatii in care interesul comun este binele educatiei, dar si sa semnaleze eventuale fraude intelectuale si plagiatele.

In plus, documentul interzice solicitarea, acceptarea sau colectarea de catre personalul didactic a unor sume de bani sau cadouri, precum si impunerea unor materiale auxiliare contra-cost. Actuala forma a codului este pusa in dezbatere publica pana la data de 17 februarie.

Sursa: Stirile ProTV

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *