Dezbatere pe tema valorificării patrimoniului național existent în Botoșani

dezbatere cultura BotosaniDirecția Județeană pentru Cultură Botoșani, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie, a organizat joi 26 ianuarie 2016 un seminar de informare cu privire la protejarea si punerea in valoare a patrimoniului  cultural national destinat autoritatilor publice loacale precum si altor factori interesati. Principalele teme sustinute au vizat legislatia din domeniul patrimoniului national imobil, monumente istorice si arheologie, conservarea si promovarea patrimoniului mobil prin infiintarea de muzee si colectii precum informatii cu privire la monumentele de for public.

Au sustinut interventii directorul Directiei de cultura Botosani, Dănuţ Huţu, managerul Muzeului Judeţean, Aurel Melniciuc, seful sectiei de arheologie, Eduard Setnic, arhitectul Mihai Tulbure- membru al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, arhitectul Mihai Mihailescu si comisaril sef Cezar Gheorghiu din partea Inspectoratului Județean de Poliție, ofițer specializat in protejarea patrimoniului cultural national.

In interventia sa, directorul Directiei de Cultura a reliefat că patrimoniul este un factor important pentru păstrarea identităţii valorilor culturale şi naţionale, de dezvoltare durabilă, coeziune şi incluziune socială, cu atât mai mult cu cât România este stat membru al Uniunii Europene.

like facebookSocietatea reevaluează constant valoarea monumentelor si siturilor arheologice şi categorii noi de monumente se pot afirma. Patrimoniul cultural imobil constituie cea mai valoroasă componentă a patrimoniului cultural, atât în ceea ce priveşte valoarea materială directă, cât şi în raport cu posibilităţile de inserţie a unor componente extra-culturale.

Managerul Muzeului Judetean a reliefat ca bunurile culturale mobile şi colecţiile aflate în proprietate privată si publica constituie o importantă, dar puţin înţeleasă, resursă naţională. Lipsa unui dialog constructiv între proprietarii privaţi şi entităţile statului poate determina pierderea unor oportunităţi capabile să asigure conservarea adecvată, studierea şi aprecierea într-o proporţie mai mare a acestora.

Ridicarea standardelor de către muzee trebuie să devină o prioritate în toate aspectele activităţii lor, de la tehnicile de conservare la documentări ale colecţiilor, management, tehnici de expunere, cât şi cu privire la serviciile oferite vizitatorilor.

 

One thought on “Dezbatere pe tema valorificării patrimoniului național existent în Botoșani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *