Deputat plătit pentru lucerna cultivată pe terenul statului

Florin Ţurcanu, parlamentar de Botoşani, a concesionat ieftin de la stat 50 de hectare. Contractul semnat cu Agenţia Domeniilor Statului prevedea că deputatul trebuie să se ocupe cu cercetarea ştiinţifică.

Parlamentarul botoşănean Florin Ţurcanu ciştigă bani frumoşi din afaceri cu terenurile statului. In baza unui contract incheiat in 2008 cu Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă (OJCA), deputatul a concesionat pe cinci ani 50 de hectare de teren de la Administraţia Domeniului Statului (ADS) pe care a semănat lucernă, invocind că experimentează culturi agricole.
Terenul, care se află pe teritoriul comunei Albeşti, a fost dat in administrare Oficiului Judeţean de Consultanţă Agricolă Botoşani (OJCA).

Parlamentarul a fost singurul din Botoşani care a reuşit să incheie cu OJCA un contract de asociere in participaţiune şi să concesioneze terenul. Şi-a luat, in schimb, obligaţia de a se ocupa cu cercetarea ştiinţifică.

Tariful de concesionare, chilipir curat

"Probabil s-a considerat că noi nu avem specialişti suficient de bine pregătiţi şi s-a hotărit să se incheie acest contract. Pe teren s-a semănat lucernă, dar din verificările la faţa locului cultura nu prea poate fi incadrată ca lot de cultură experimentală in scop de cercetare ştiinţifică", a declarat Valentin Tănase, director adjunct al OJCA.

Conducerea Consiliului Judeţean, in subordinea căruia se află OJCA, nu ştie absolut nimic de afacere.

"Nu mi se pare normal. Mi se pare chiar un lucru grav. O să verificăm şi noi să vedem dacă aşa au stat lucrurile", a spus Mihai Ţibuleac, preşedintele CJ. Pentru cele 50 de hectare, deputatul trebuie să plătească anual 8.500 de lei.

Experţii imobiliari sunt de părere că preţul este chilipir curat. "In primul rind, in Botoşani nu prea există suprafeţe compacte şi atit de intinse deţinute de persoane fizice. Un hectar se dă in arendă cu minim 250 de lei, insă dacă terenul este intins şi este compact, preţul se poate dubla. Dacă ar fi la vinzare, preţul pe hectar ar fi de cel puţin 20.000 de euro", a explicat Cornel Timofte, administratorul unei agenţii imobiliare. Colac peste pupuză, pentru fiecare hectar de teren concesionat de la stat deputatul incasează o subvenţie anuală de 115 euro.

Cu alte cuvinte, pentru că a semănat iarbă pe un teren al statului, Florin Ţurcanu primeşte din bani publici peste 5.700 de euro. In plus, dacă ar vinde lucerna, deputatul ar mai ciştiga cel puţin 2.500 de euro. In urmă cu două săptămini, terenul a revenit la ADS, instituţia intenţionind să rezilieze contractul deputatului.

"Contractul nici măcar nu are număr de inregistrare şi mi s-a părut dubios. Florin Ţurcanu a fost notificat că din punctul nostru de vedere contractul este nul şi că terenul va fi scos la licitaţie de ADS pentru a fi concesiont din nou. Mai mult, el a plătit concesiunea doar pentru primul an. Din cite ştiu, a contestat notificarea noastră şi urmează să se ia o decizie la nivel central", a declarat Ionel Oniciuc, reprezentantul ADS din Botoşani.

Parlamentarul botoşănean nu vede nicio problemă. "Am concesionat terenul legal, pină in 2013, şi am dreptul să-l folosesc pină atunci indiferent ce se va intimpla. Notificarea de la ADS nu are nicio valoare. Nu au cum să scoată la licitaţie terenul pină cind nu expiră contractul. Mai am timp să plătesc concesiunea pină la 31 martie. Nu ştiu ce vreţi de la mine şi cu ce am greşit", s-a apărat deputatul Florin Ţurcanu.