Lecţii de deszăpezire ieftină de la suceveni

La Botoşani, deszăpezirea pe ianuarie costă la fel de mult ca cea făcută timp de două luni in municipiul Suceava. Deşi conducerea Primăriei Botoşani a explicat că deszăpezirea pe ianuarie a ajuns la 600.000 de lei pentru că a nins foarte mult, datele prezentate de vecinii suceveni vin să demonstreze că o deszăpezire de calitate se poate face şi cu bani mai puţini.

Pentru suceveni, in cea mai scumpă lună de iarnă, pentru serviciile de deszăpezire şi combatere a poleiului s-a achitat o factură de aproape 380.000 de lei.

Fiecare operaţiune a fost supravegheată

In decembrie, Primăria din municipiul reşedinţă a judeţului vecin a avut de plătit către Rosal 237.000 de lei. Viceprimarul Sucevei, Lucian Harşovschi, cel care a coordonat activitatea de deszăpezire, s-a declarat mulţumit de rezultatele acestor operaţiuni.

"Costurile mici se datorează faptului că fiecare operaţiune a fost supravegheată de inspectorii Primăriei şi pontată, incit nici nu poate fi vorba de lucrări care să fie trecute doar in factură", a precizat viceprimarul Sucevei.

Pină acum, in cele două luni de iarnă, Rosal a folosit pentru prevenirea şi combaterea poleiului peste 1.700 de tone de sare şi nisip. Faptul că nu a mai fost cumpărată soluţie specială de combatere a poleiului, Safecote, a făcut economii serioase la bugetul local.

Material antiderapant plătit mai scump la Botoşani

In decembrie, municipalitatea botoşăneană a plătit 300.000 de lei pentru deszăpezire şi peste 100.000 de lei pentru căratul zăpezii din mai multe zone ale oraşului.

"Am luat in calcul să cărăm zăpada din tot oraşul, dar pe de altă parte, stau şi mă uit la prognoză şi tare aş vrea să fac o economie la buget. Pentru că dacă mai cheltuim unul, două miliarde (n.r., de lei vechi) să car zăpada, deja ne afectează destul de mult", a declarat zilele trecute viceprimarul Florin Ghiorghiţă.

In ianuarie, municipalitatea a plătit 600.000 de lei pentru deszăpezire (in timp ce in Suceava cu aceeaşi sumă s-a asigurat deszăpezirea de la debutul sezonului rece şi pină la inceputul lunii februarie).

In cele două luni de iarnă s-au folosit aproximativ 800 de tone material antiderapant, care include sare şi nisip, iar pe străzile principale şi inhibitor de coroziune. Conducerea societăţii Urban Serv susţine că in activitatea de deszăpezire foloseşte metoda sau materialele comandate de Primărie.