VIDEO Scandal la Agenţia de Protecţia Mediului. Zeci de cetăţeni, în frunte cu primarul, nemulţumiţi de o fermă de păsări

sedinta apm scandal crescatorie pui oraseni deal1Zeci de cetăţeni, împreună cu primarul, viceprimarul şi mai mulţi consilieri ai comunei Curteşti, s-au declarat nemulţumiţi de solicitarea unui agent economic, la Agenţia de Protecţia Mediului, privind un aviz de mediu pentru extinderea unei crescătorii de păsări.

Societatea Fereman SRL a solicitat emiterea unui aviz pentru extinderea capacităţii unei ferme de păsări de la 8.200 de capete la 36.000 de capete în localitatea Orăşeni Deal. În cursul anilor oamenii şi-au construit case în zonă, până în vecinătatea CAP-ului, primăria incluzând terenul în intravilan. Acum sunt nemulţumiţi de mirosul şi deşeurile emanate de crescătorie şi spun că extinderea capacităţii ar fi un dezastru.

sedinta apm scandal crescatorie pui oraseni deal2Joi, la Agenţia de Protecţia Mediului s-a organizat o dezbatere publică privind analizarea cererii de aviz de mediu şi au participat toate părţile implicate. Cetăţenii solicitau respingerea avizului pentru că nu mai au cum locui în zonă şi nu pot să îşi mute casele.

De asemenea unii acuzau că au dovezi cum în crescătorie se ţin saci întreţi cu pui morţi şi miroase îngrozitor făcând în repetate rânduri sesizări.

Unele s-au conformat, iar inspectorii de la Garda de Mediu au aplicat o sancţiune de 40.000 de lei firmei, însă oamenii vor închiderea crescătoriei.

Au ajuns să se contreze dur cu o angajată a Gărzii de Mediu, chiar în şedinţa de dezbatere spunând că nu s-au luat toate măsurile şi nu s-au dat toate sancţiunile.

cetatean nemultumit ferma pasari oraseni deal” Eu locuiesc vecin cu crescătoria, însă veniţi în mijlocul satului, la 500 de metri distanţă de CAP şi vedeţi că miroase îngrozitor. Eu am casa din 1970 şi ce să fac acum? Să mă mut? Să îmi iau nepoţii şi să mă duc la munte”, a spus un cetăţean.

„Avem imagini cu saci plini cu păsări moarte ce sunt depozitaţi în fermă. Trebuie să ne gândim la sănătate, la copiii noştri”, a spus un alt cetăţean.

De cealaltă parte, reprezentanţii societăţii au prezentat un studiu de impact şi conform acestuia prin tehnologiice ce urmează a fi implementate şi igiena de la crescătorie, vecinii nu ar fi trebui să aibă nici un disconfort.

 

sedinta apm scandal crescatorie pui oraseni deal3” Sunt evaluator de mediu şi am făcut documentaţii pentru zeci de ferme. În condiţii de igienă, de întreţinere a halelor, de hrănire corespunzătoare, de funcţionare, de eliminare a dejecţiilor la fiecare ciclu şi cu folosire de aditivi în perioadele foarte calde ferma poate funcţiona şi puteţi trăi şi dumneavoastră(cetăţenii) şi el(administratorul firmei). Măsurile menţionate trebuie respectate, nu doar pe hârtie”, a spus evaluatorul de mediu prezent la discuţii.

Şi primarul comunei a luat cuvântul în cadrul dezbaterilor şi a criticat unele decizii din trecut ce au dus la această situaţie, respectiv construirea unui cartier rezidenţial în zona CAP.

primar curtesti la sedinta apm„De cel puţin un an de zile, din cauza creşterii capacităţii fermei de la Orăşeni Deal, cetăţenii au făcut diferite sesizări, la noi cât şi la alte instituţii precum Garda de Mediu, DSVSA, DSP. Noi ne-am dat tot concursul să fim aproape de cetăţeni, astăzi a fost etapa consultării la APM şi am spus problemele noastre. Administratorul firmei a făcut un studiu de impact ca să demonstreze că dacă ar respecta toţi paramateri, atunci nu ar produce disconfort cetăţenilor din zonă. Aici este şi o situaţie ambiguă, deoarece în PUG este prevăzut în zonă un cartier rezidenţial. Eu văd menţinerea capacităţii de producţie şi respingerea avizului pentru majorarea ei, cum se solicită acum. Nu vrem să descurajăm investiţiile în comună, dar totodată trebuie să fim alături şi de cetăţenii comunei care trebuie să respire un aer curat. Eu am fost în zonă şi confirmă ceea ce spus cetăţenii, pentru că a funcţionat şi la capacităţi mai mari şi nu au fost respectate normele”, a declarat Maricel Anton, primarul comunei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *