Măsuri dispuse de Apa Prut-Bârlad, după aparția podurilor de gheață pe cursurile de apă şi pe lacurile de acumulare

parau cu gheataCa urmare a temperaturilor scăzute din ultima perioadă, pe majoritatea cursurilor de apă şi a lacurilor de acumulare s-au format poduri de gheaţă şi gheaţă la mal. În aceste condiţii, personalul Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad a întreprins măsuri specifice din Programul de Exploatare a Lucrărilor şi Construcţiilor Hidrotehnice pe timp friguros.

Pe durata atenţionărilor meteorologice de ger năprasnic, la nivelul A.B.A Prut-Bârlad au fost dispuse măsuri de monitorizare strictă a cursurilor de apă şi a lacurilor de acumulare pentru a se asigura fără întreruperi volumele de apă necesare alimentării populaţiei. Aşadar s-a acordat o atenţie sporită prizelor de alimentare cu apă a populaţiei din lacurile de acumulare aferente bazinului hidrografic Prut-Bârlad: Cătămărăşti (jud. Botoşani), Hălceni (jud. Iaşi), Pârcovaci (jud. Iaşi), Tansa (jud. Iaşi), Tungujei (jud.Iaşi), Căzăneşti (jud.Vaslui), Soleşti (jud. Vaslui) şi Cuibul Vulturilor (jud. Vaslui).

like facebookAstfel, în ultimele zile, personalul A.B.A Prut –Bârlad a monitorizat atent lucrările hidrotehnice, dar şi evoluţia fenomenelor de iarnă pe cursurile de apă şi pe lacurile de acumulare. În acest sens, personalul A.B.A Prut-Bârlad a spart gheaţa în jurul piloţilor de la mirele hidrometrice, în jurul turnurilor de manevră şi a pilonilor de susţinere, a pasarelelor de acces pe turn, dar şi în zona de contact cu pereele. Totodată s-a asigurat starea de funcţionare a echipamentelor hidromecanice la  obiectivele din administrare, a fost supravegheată funcţionarea sistemelor de încălzire şi nu în ultimul rând  s-au  supravegheat punctele critice de pe cursurile de apă, favorabile producerii zăpoarelor.

Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad recomandă populaţiei să evite traversarea pe poduri de gheaţă a cursurilor de apă sau a lacurilor de acumulare, dar şi practicarea sporturilor pe apa îngheţată, deoarece, din cauza fluctuaţiilor de temperatură prognozate pentru perioada următoare, grosimea gheţii nu poate susţine greutate mare, se arat[ ]ntr-un comunicat de presă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *