Consiliul Local al municipiului Botoşani a parcurs o nouă etapă in proiectul privind reabilitarea sistemului de termoficare cu fonduri europene in valoare de 32,7 milioane de euro, in cadrul Programului Operaţional Sectorial (POS) de mediu, se arata intr-un comunicat al Termica.
Specialiştii Agenţiei Regională pentru Protecţia Mediului Bacău şi cei ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului a judeţului Botoşani au analizat, in această săptămină, documentaţia de mediu intocmită de Institutul de Studii şi Proiectări Energetice Bucureşti şi depusă de Consiliul Local Botoşani.
In urma verificărilor efectuate la societatea comercială Termica SA, autorităţile de mediu şi-au dat un prim aviz favorabil, care permite continuarea procedurilor privind obţinerea Acordului de Mediu, document strict necesar in dosarul anexat la cererea de finanţare.
In aceste condiţii, municipalitatea ar urma să depună cererea de finanţare la Uniunea Europeană pină la data de 31 martie 2010, iar in vara acestui an să semneze contractul de finanţare.
A?A?Pasul făcut in această săptămină are un rol determinant, in contextul in care finanţarea este obţinută pe Axa 3 privind mediul. Obţinind acordul de mediu, nu ne rămine decit să finalizăm documentaţia şi să depunem in cel mai scurt timp cererea de finanţare. Obiectivul nostru este concretizarea rapidă a proiectului, astfel incit să transformăm societatea de termoficare intr-o afacere profitabilăA?A?, a declarat directorul Termica, Ion Diaconu.
Municipiul Botoşani a fost selectat, alături de alte cinci municipii din ţară- Focşani, Reşiţa, Oradea şi Rimnicu Vilcea– in vederea finanţării investiţiilor in modernizarea sistemelor de termoficare in scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice. In baza acestui program, Consiliul Local ar urma să primească o finanţare nerambursabilă de 32,7 milioane de euro care vor fi utilizaţi, in principal, pentru reabilitarea sursei de producere a energiei electrice şi termice in co-generare, prin inlocuirea instalaţiilor şi echipamentelor existente cu două motoare termice de 4 MW fiecare şi schimbătoare de caldură de cite trei Gcal/h fiecare, dar şi cu două cazane de apă fierbinte de cite 45 Gcal/h pentru producerea energiei termice sub formă de apă fierbinte.
Proiectul mai are in vedere reabilitarea reţelei de transport apă fierbinte prin inlocuirea reţelei existente pentru reducerea pierderilor de energie termică, precum şi a reţelei de distribuţie a energiei termice către consumatorii finali.
Consultantul desemnat de Ministerul Mediului in acest proiect este Institutul de Studii şi Proiectări Energetice Bucureşti, care a elaborat, de altfel, şi Master Plan-ul in domeniul termoficării in municipiul Botoşani şi a intocmit studiul de fezabilitate.