Tanara accidentata joi seara pe trecerea de pietoni din zona Stadionului "Municipal" era si duminica seara in stare critica.
Internata la Clinica de terapie intensiva a Spitalului de Neurochirurgie "Nicolae Oblu" din Iasi, la cateva ore de la accident Elena C. a fost stabilizata de medici. Cu toate acestea, specialistii ii dau sanse minime de supravietuire. "S-a muncit foarte mult cu ea de la internare macar pentru a putea fi stabilizata si s-a reusit. Era si hipotermica, prezenta acidoza, adica o crestere foarte mare a aciditatii sangelui, are hemoragie intraventriculara si este in continuare intubata. Este monitorizata presiunea intracraniana si asteptam ca organismul sa castige lupta. Singurul avantaj este varsta tanara", a precizat doctor Romeo Chelariu, purtator de cuvant in cadrul Spitalului "Nicolae Oblu".
Acesta a spus ca Scorul Glasgow al botosanencei era ieri de patru spre cinci, in conditiile in care minimul este trei (pacientul nu raspunde la niciun stimul), iar maximul de 15 (starea unui om sanatos). Scorul Glasgow se calculeaza prin evaluarea reactiilor oculare (O), verbale (V) si motorii (M) ale pacientului traumatizat si prin insumarea punctajului obtinut la fiecare dintre aceste trei categorii. Un scor sub opt este definitoriu pentru coma, valoarea cinci prezentata in cazul tinerei din Botosani insemnand ca misca involuntar doar o mana si un picior (M – 2) si deschide uneori ochii la stimuli durerosi (O – 1 sau 2). Pentru ca nu scoate nici macar sunete neinteligibile, V – 1. Potrivit medicilor, pacientii internati cu un Scor Glasgow mai mare de opt au prognostic bun pe termen lung, cei cu scor sub opt au prognostic grav, iar scorul intre patru-cinci este sinonim cu o coma de gradul III si reprezinta un prognostic extrem de rezervat.