VIDEO Vezi cum acţiona gruparea de contrabandişti cu ţigări sprijinită de vameşii de la Rădăuţi Prut!

descinderi-contrabandisti-tigari-1Gruparea de contrabandişti”Baranca” sprijinită de vameşi a fost destructurată de poliţiştii de frontieră şi procurorii DIICOT Iaşi, după ce a fost monitorizată aproape 10 luni. Membrii grupării acţionau pe raza judeţelor Botoşani şi Suceava, iar în anchetă au fost implicaţi poliţişti din alte judeţe, pentru a se evita scurgeri de informaţii.

Potrivit anchetatorilor, membrii grupării acţionau într-un mod organizat, fiind responsabilizaţi, pe anumite segmente de activitate infracţională, în funcţie de aptitudini şi abilităţi individuale, respectiv: supravegherea patrulelor poliţiei de frontieră, asigurarea pazei în zona de acţiune, supravegherea traseului de deplasare, trecerea ţigărilor peste frontieră, transportul şi distribuirea/valorificarea acestora.
descinderi-contrabandisti-tigari-3Gruparea avea ca lideri cinci cetăţeni români, Cătălin C., Vasile C., Vasile C. şi Toader C., Emanuel A., cu varste cuprinse intre 38 si 46 de ani, domiciliati pe raza judetelor Suceava si Botosani, care au reuşit să imprime întregii grupări un ritm alert de acţiune, dovedind pe parcursul funcţionării eficienţă şi mobilitate în acţiune, reuşind astfel să asigure o bază stabilă de profit.
Următorul nivel al grupului infracţional organizat era format din şapte persoane apropiate lui Cătălin C., care săvârşeau efectiv actele de contrabandă sub coordonarea şi supravegherea directă a liderilor. Membrii grupului introduceau ilegal în România, tigarete de provenienţă Ucraina şi Republica Moldova, fie pe la frontiera verde, fie prin Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuţi Prut.
descinderi-contrabandisti-tigari-2Nivelul al treilea al grupului este constituit din patru lucrători vamali, care acordau sprijin grupării infracţionale, prin aceea că facilitau introducerea ilegală a bunurilor de provenienţă Ucraina şi Republica Moldova, şi îi înştiinţau pe membrii grupului cu privire la eventualele controale efectuate în punctul de trecere a frontierei.
Ultimul nivel al grupului este constituit din 13 persoane, care erau aprovizionate direct şi continuu de Cătălin C., şi comercializau bunurile provenite din contrabandă pe raza judeţului Botoşani.

like facebookPoliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iaşi, cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, a celor din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie –Serviciul Judeţean Iaşi, B.C.C.O. Iaşi, cu suportul tehnic de specialitate al lucrătorilor din cadrul D.I.P.I. şi al poliţiştilor din cadrul I.G.P.R. – Serviciilor de Operaţiuni Speciale Iaşi, Vaslui şi Suceava, au efectuat, marţi, 26 percheziţii domiciliare la mai multe adrese de pe raza judeţelor Botoşani şi Suceava, fiind identificate 29 persoane suspecte că fac parte din gruparea infracţională şi duse la audieri.
În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi ridicate/indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor: 7.886 pachete ţigări diferite mărci cu timbru de acciză R.Moldova, în valoare totală de 67.874 lei, 37 litri alcool, în valoare de 1.449 lei, importante sume de bani (88.628 lei, 14.170 euro, 470 dolari, 700 lire sterline), o barcă pneumatică, 60 telefoane mobile, 53 cartele SIM, 10 autovehicule, în valoare totală de 221.517 lei, diferite înscrisuri utile cauzei.
În cauză, sunt efectuate cercetari față de 29 persoane sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, contrabanda in forma continuata, trafic de influenta, luare si dare de mita. Totodata, faţă de cinci membri ai grupării procurorii D.I.I.C.O.T – S.T. Iaşi au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Cercetările continuă, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.–Serviciul Teritorial Iaşi, în vederea documentării întregii arii infracţionale şi a recuperării prejudiciului.

One thought on “VIDEO Vezi cum acţiona gruparea de contrabandişti cu ţigări sprijinită de vameşii de la Rădăuţi Prut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com