Un elev botoşănean a făcut parte din delegaţia României la un forum jurnalistic în limba franceză desfăşurat la Sofia

la-fourmi-eminescuCa urmare a unei selecţii realizate la nivel naţional şi internaţional, revista în limba franceză a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani, La Fourmi, a fost apreciată de CREFECO (Centrul regional francofon pentru Europa centrală şi orientală) şi un elev din echipa de redacţie a fost invitat să participe la forumul jurnalistic „Milieu médiatique francophone à l’école”, desfăşurat în Bulgaria, în perioada 23-26 noiembrie 2016.

like facebookSandu Cosmin, elev în clasa a X-a E a liceului, a făcut parte din delegaţia României, formată din 7 elevi cu vârsta între 16-20 ani. La acest forum au participat 63 de tineri din Albania, Armenia, Bulgaria, Kosovo, Macedonia, Republica Moldova şi România.

Forumul a reunit tineri din liceele care au publicaţii periodice în limba franceză şi a fost conceput şi ca un stagiu de formare, unde liceenii şi-au dezvoltat abilităţile de editare, prelucrare şi redactare a revistelor şcolare. Atelierele de lucru le-au dat posibilitatea să lucreze alături de specialişti în domeniul jurnalistic, printre care şi Sébastien Langevin, redactor şef la revista „Le français dans le monde”. Echipele celor şapte ţări participante au implementat şi un proiect de publicaţie şcolară regională on line.

La festivitatea de deschidere a fost prezent şi Ambasadorul României la Sofia, domnul Ion Gâlea, care a felicitat tinerii din delegaţie română pentru munca lor voluntară din cadrul colectivelor de redacţie şi pentru calitatea muncii lor.

Pentru mine a fost o oportunitate. Mi-am făcut o grămadă de prieteni, în ţară şi în afară. M-am întors mai încrezător în mine, cu o mulţime de idei pe care o să le împărtăşesc colegilor din redacţia La Fourmi şi o grămadă de amintiri frumoase” a declarat Cosmin.

Revista La Fourmi a fost premiată în ultimii doi ani cu premiul I la concursul de reviste şcolare din judeţ şi este sponsorizată de Asociaţia franceză umanitară ASERB (Association de soutien des élèves roumains de Botoşani) al cărei preşedinte este Jean-Paul Noury şi vicepreşedinte André Fleurance, sponsorul principal.

Susţin învăţarea oricărei limbi moderne şi mă bucur că elevii noştri sunt apreciaţi şi ne fac cinste şi la activităţi internaţionale. De altfel, chiar săptămâna trecută Colegiul Național Mihai Eminescu a obținut premii importante la festivalul francofon de la Buzău”. a declarat Cristina Chiriac, directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu”,Botoșani.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *