Profitand de apatia autoritatilor, o organizatie neguvernamentala din Bucuresti a infiintat Politia animalelor.
Intitulat Comisariatul pentru Societatea Civila (CSC), ONG-ul a trecut la organizarea unor examene pentru obtinerea calitatii de "inspectori de Politie pentru protectia animalelor", intentia lor fiind sa infiinteze, la nivelul fiecarui judet, Inspectorate Judetene de Politie pentru Protectia Animalelor. Pentru inscrierea la examen, CSC percepe o taxa de 1.000 de lei, de trei ori mai mare decat cea perceputa de Consiliul Superior al Magistraturii pentru admitere.
Alexandra Malureanu, coordonator pentru presa in cadrul CSC, spune ca suma acopera de fapt costurile privind organizarea concursului. "Noi nu avem nicio sursa de finantare si am fost nevoiti sa instituim o astfel de taxa de inscriere", a invocat Alexandra Malureanu. Totusi, desi CSC a anuntat un al doilea examen in februarie, ieri reprezentantul ONG-ului nu stia cati participanti s-au inscris la prima sesiune de la mijlocul lunii ianuarie. "Stiu doar ca unul din Botosani a promovat concursul si va activa ca inspector", a adaugat Malureanu.
Paradoxal este ca, desi CSC pregateste personal pentru ce s-ar dori a fi Politia animalelor, deocamdata reprezentantii ONG-ului nu stiu cum vor actiona in teren. Asta pentru ca, potrivit legii, numai persoanele din cadrul Autoritatii Nationale Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) pot constata si aplica sanctiuni pe aceasta linie. "Compartimentul juridic din cadrul Comisariatului lucreaza pentru clarificarea acestui aspect. Probabil vom incheia protocoale de colaborare cu ANSVSA si MAI si vom actiona impreuna", spune Malureanu.
CSC functioneaza din 2003
Contactat de reporterii "Monitorul", seful Inspectoratului Judetean de Politie, comisarul Viorel Serbanoiu, s-a aratat surprins de aceasta initiativa. "Sincer, nu am auzit nimic despre acest ONG. Voi solicita o analiza sa vedem cadrul legal", a spus Serbanoiu.
CSC s-a infiintat la nivel central in 1 octombrie 2003, comisar general fiind Grigore Ioan Prodan de 34 de ani, din Cluj, avocat in Baroul Bucuresti si doctor in parapsihologie.
Printre cazurile aflate in atentia opiniei publice se numara masacrul unor caini hoinari in curtea Memorialului Mihai Eminescu de la Ipotesti, dar si cazul unui localnic din Rachiti care aproape ca si-a omorat calul in bataie.