Scapă mai ușor de închisoare! Decizie luată de autorități pentru a-i ajuta pe deținuți să iasă mai ușor de după gratii

detinut la Penitenciarul BotosaniDeținuții ar putea scăpa mai repede din închisori, în baza unei decizii adoptate, miercuri, de autoritățile statului. Guvernul a instituit un mecanism care permite deținuțior care stau în condiții de detenție proaste să beneficieze de reducerea pedepsei.

Mecanismul este conceput ca un instrument juridic potrivit căruia, în vederea acordării liberării condiționate, în calculul pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată se include, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, executarea pedepsei într-un spațiu necorespunzător. Pentru fiecare perioadă de 30 zile executate în spațiu necorespunzător, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 3 zile din pedeapsa aplicată.

like facebookPersoanele private de libertate care au fost sau sunt cazate în condiții de supraaglomerare (spațiu mai mic sau egal cu 3m²/deținut – se calculează prin împărțirea suprafeței totale a camerei de deținere la numărul de persoane cazate în camera respectivă, indiferent de dotarea spațiului respectiv, potrivit evidențelor proprii fiecărui loc de deținere) au în mod automat vocația de a beneficia de liberarea condiționată.

Măsura reglementată depășește cadrul unui remediu compensatoriu, acordarea compensării operând din oficiu și nefiind condiționată de formularea unei cereri de către persoana deținută. Astfel, decizia se înscrie în măsurile generale ce vizează îmbunătățirea condițiilor de detenție în penitenciare.

Proiectul de lege are un scop dublu. Primul este acela de a acorda o compensare persoanelor care execută pedepse privative de libertate în condiții de supraaglomerare severă, iar al doilea  de a contribui, în același timp, la degrevarea penitenciarelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *