FOTO Victimele deportate în Transnistria, comemorate la Dorohoi

dorohoi transnistria evreiLa inițiativa Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic, marți,  în municipiul Dorohoi, a fost organizat un eveniment de comemorare a victimelor care au fost deportate în Transnistria, în perioada 1941-1942.

În cadrul manifestărilor au avut loc dezveliri de plăci comemorative, depuneri de coroane, simpozioane și expoziții.  Au fost prezenți reprezentanți ai Ministerul Culturii și Cultelor, Ministerului Afacerilor Externe, ai Bisericii Ortodoxe Române, președintele Consiliului Județean, Costică Macaleți, parlamentari botoșăneni, reprezentanți ai Primăriei Dorohoi, Institutului pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel” și ai cultului mozaic din România.

like facebookDiscursurile s-au axat pe toleranță etnică și pe importanța comemorării victimelor din cea mai neagră perioadă a istoriei omenirii – cel de-al doilea Război Mondial.

Cu adâncă durere, amintim de comunitatea evreiască din Dorohoi, majoritatea bătrâni, copii și femei  dar și de familii de rromi, care  au fost deportați către ținutul situat între râurile Nistru și Bug, fiind supuşi unui regim de exterminarea declarat președintele Consiliului Județean Botoșani, adăugând că Astăzi, nu putem decât să ne aducem aminte cu tristeţe de acele evenimente şi să învăţăm cu toţii că excesele de putere, indiferent ale cui ar fi, nu trebuie tolerate sub nicio formă. Holocaustul este o problemă a tuturor iar comemorarea victimelor unor orori petrecute cu peste şapte decenii în urmă este o importantă dovadă de maturizare a societăţii româneşti”.

evrei dorohoi

evrei victime transnistria

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *