Marțea neagră: CNA-ul și … gura Deliei

Dumitru Toni MonacuRară nație atât de norocoasă și binecuvântată ca nația română! Orice străin (chiar și de situație!) ar putea spune asta în momentul în care citește pe toate gardurile și foile volante că salariile se vor dubla, taxele vor dispărea, pensiile vor exploda (deși cred că pentru pensionari, guvernanții noștri ar putea folosi cu succes și alte metode de exterminare în masă!), se vor construi ”n” spitale și ”ț” școli și grădinițe. Prefigurându-se un asemenea paradis pentru conaționalii mei, m-am decis ca până pe 11 decembrie să nu mai scriu nimic despre politică și politicieni, să nu-i … deochi, cumva! Cum s-ar zice, ”Poa’ să iasă cine-o vrea,/ Meargă ei în … treaba lor /Spune-o vorbă din popor!”

Și dacă tot am ajuns la … versuri populare, tare m-am minunat când am citit că niște ”oameni de bine” au raportat la CNA melodia Deliei ”Gura ta”! Era să spun că am rămas cu gura (mea!) căscată dar m-am oprit imediat pentru a nu fi și eu pârât la instituția care și-a dat girul pentru emisiuni gen ”Acces di(n)rect”, ”La Mă(mă)ruță”,”Căpățos” sau alte asemenea țigăneli. Ei, bine, CNA-ul, ne-a adus la cunoștință că piesa Deliei ”include sintagme erotice explicite și indecente”. Bravos națiune!

like facebookE adevărat că multe versuri ale melodiilor de azi sunt compuse cu creionul chimic lângă ghena de gunoi dar în nici un caz în această categorie nu se poate include melodia ”Gura ta”. Mergând pe considerentul exprimat atât de plastic și … neelastic de către CNA, rezultă că inegalabilul Gică Petrescu s-a manifestat explicit pentru prostituție (”Fetițe dulci, ca-n București/ În toată lumea nu găsești”) iar Maria Tănase era pe punctul de a aduna fonduri pentru combaterea celei mai vechi meserii din lume (”Ia la neica vreo doi zloți/ Și nu te iubi cu toți”). Sau că, alături de frații Petreuș care propovăduiau alcoolismul (”C-așa beu oamenii buni / De sâmbătă până luni”) și privighetoarea din Carpați țintea același scop (”Bun îi vinul ghiurghiuliu” sau ”Butelcuța mea”). Mai mult decât atât, tot Maria Tănase incita la violență, ba chiar la o crimă … masochistă prin melodia ei ”Mărie și Mărioară/ Ia un par de mă omoară” ! Gabi Luncă, ce-i drept e mai … domoală. Tot masochistă, dar domoală atunci când spune ”Dă mamă cu biciu-n mine”. Și ca să vedeți până unde au putut merge versificatorii, vă mai prezint două cazuri de o să rămâneți cu … gura căscată! Ce creedeți că proslăveau rapsozii secolului 20 ? Zoofilia, dragilor! Trist dar adevărat. Păi cum altfel am putea interpreta zisele lor gen ”Ziua cu oițele, / Noaptea cu mândruțele” sau … ”Drag mi-a fost calul bălan”? Până și homosexualitatea este prezentă în melosul românesc! Argumentul? Vezi melodiile Mariei Tănase sau ale Ioanei Radu în care, acestea ridică în slăvi vreo Mărie sau vreo altă mândruță!

E clar că trebuie să fii atins serios la mansardă ca să interpretezi într-un asemenea mod un nume, un  vers sau un text al vreunui șlagăr. Din păcate, avem și concetățeni atinși de … filoxeră care, în loc să se trateze, ori fac scrisori către CNA ori dau comunicate din partea instituției sus-amintite.

E clar că, și unii și alții ar trebui să se ocupe de gura lor care emană prostii și nu de gura … Deliei care place. Place oamenilor normali și sănătoși la cap!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *