Scandal la o primărie din județul Botoșani, unde primarul este acuzat că ocupă ilegal funcția

prefect dan nechiforScandal  la o primărie din județul Botoșani, unde primarul este acuzat că ocupă ilegal funcția. Este vorba de primarul comunei Dobârceni, Radu Livinschi, care a fost condamnat de Judecătoria Săveni la un an de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de trei ani, pentru „refuzul conducătorului unui autovehicul de a se supune recoltării probelor biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei”, acesta fiind prins conducând sub influența băuturilor alcoolice la data de 1 iunie, același an.  Livinschi avea dreptul să candideze la alegerile locale, însă nu avea dreptul să își exercite mandatul întrucât încă se află în termenul de încercare de trei ani dispus de instanță.

like facebookSituația a fost  expusă într-o scrisoare deschisă către premierul Dacian Cioloș de către  Aurel Axine, șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din comuna Dobârceni, care a sesizat și Instituția Prefectului de starea de ilegalitate de la Dobârceni.

Ne-a surprins în mod neplăcut gestul  dlui. Livinschi Radu  de a-și depune din nou candidatura pentru funcția de Primar al comunei Dobârceni la alegerile din luna iunie 2016.Vă întreb Domnule Prim-Ministru, dacă în ianuarie 2016 Livinschi Radu a fost   funcția de primar, conform prevederilor art. 15, alin. 2, lit. e) din Legea 393 din 2004 privind Statutul aleșilor   locali,   pentru că a fost  condamnat   la  o pedeapsa privativa de  libertate,   în condițiile în care, legea sus-amintita nu s-a abrogat, nu s-a modificat, nu s-a completat și nici nu au apărut alte acte normative care s-o contrazică,  ce lege ii da dreptul domnului LivinschiRadu, la câteva luni după demitere,  să ocupe din nou funcția de primar? (…) În alta ordine de idei, vinovata de   nepunerea în aplicare a unei hotărâri judecătorești, încă din decembrie 2013, este secretarul Cimbru Liliana!!! Cu ocazia demiterii primarului Livinschi Radu, din luna ianuarie 2016, secretarul Cimbru Liliana a afirmat că nu a știut de condamnare. Odată cu validarea primarului Livinschi Radu , ca urmare a alegerilor locale din iunie2016, era  obligația secretarului, Cimbru Liliana, să sesizeze Instituția Prefectului județului Botoșani,   despre   faptul   ca,   Livinschi   Radu,   încă   nu   are   dreptul   să   ocupe   aceasta   funcție. Nefăcând   acest  lucru,  se   face  vinovata  și   dumneaei  de  abuz   în  serviciu  și  complicitate  lanepunerea în executare a unei hotărâri judecătorești„, se arată în scrisoarea deschisă semnată de Aurel Axine.

Prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, susține că a reclamațiile sunt întemeiate și că a făcut demersurile necesare la primărie la sfârșitul lunii octombrie, însă nu a primit nimic. În cazul în care nu va primi răspunsul în cursul zilei de vineri, atunci va face o plângere împotriva secretarului comunei.

Am făcut adresă la Ministerul Afacerilor Interne și am primit răspunsul pe 28 octombrie, având în vedere că s-a mai aplicat o dată aceeași sancțiune de încetare a mandatului, și pe data de 31 octombrie i-am pus în vedere doamnei scretar să îmi trimită referatul indiferent că este negativ sau pozitiv pentru emiterea ordinului prefectului. În cursul zilei de joi am făcut o revenire la adresa din 31 octombrie, pentru că nu am primit referatul și dacă în cursul zilei de astăzi nu voi primi referatul, indiferent sub ce formă va veni, este dreptul doamnei secretar să își exprime opinia, voi sesiza instituțiile abilitate. Nu pot emite un ordin de încetare a calității de primar decât în baza referatului emis de secretarul comunei în care își exprimă opinia juridică că poate sau nu poate fi destituit. Acel referat este anexă la ordinul pe care îl emit eu. În momentul în care mă atacă în contencios și nu am acel referat îmi desființează ordinul.  Prin acea sentință nu i se interzicea dreptul de a fi ales, numai că fiind în termenul de încercare de trei ani cu o pedeapsă privativă de liberatate trebuia să înceteze mandatul„, a declarat prefectul Dan Nechifor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *