Ordonanța privind decontarea integrală a navetei elevilor, praf în ochi. Lider de sindicat: În județ, nu va fi rezolvată problema

elevi navetisti
Foto: Adevarul

Liderul Ligii Sindicatelor din Învățământ Botoșani, Liviu Axinte, susține că Ordonanța 69 privind decontarea integrală a navetei elevilor nu va rezolva problema la nivelul județului Botoșani, în forma în care se va aplica.

Axinte spune că deși se prevede în preambul decontarea integrală a navetei elevilor, în realitate Ministerul Educației a realizat un proiect de Hotărâre de Guvern care stabilește limitele maximale de decontare a abonamentului elevilor și care sunt apropiate de cele care se decontează acum. Liderul LSI afirmă că județul Botoșani reprezintă un caz particular, unde prețurile la bilete și abonamente sunt mai mari decât în restul țării urmare a infrastructurii proaste, iar fundamentarea hotărârii trebuia să se facă funcție de particularitățile fiecărui județ.

like facebookLa nivelul județului Botoșani această problemă va continua, inclusiv cu Ordonanța 69 din 2016. Poate că Hotărârea de Guvern ar trebui să țină cont și de cazurile particulare, așa cum cred că este județul Botoșani un caz particular, mă refer aici la infrastructura județului care determină aceste prețuri ale abonamentelor și care sunt foarte mari comparativ cu restul țării. Cred că fundamentarea Hotărârii de Guvern, inițiată de minister, este greșită și lucrurile nu sunt rezolvate din acest punct de vedere. La o distanță de 15 km, unde se plătește peste 150 lei pe abonament, tariful maximal prevăzut în HG este de 52 lei. Se decontează 52 lei din 150 lei, o treime. Fundamentarea acestei hotărâri este greșită. O anomalie”, a spus Axinte.

Liderul LSI crede că dacă hotărârea va fi adoptată în forma actuală, abandonul școlar va continua să crească la nivelul județului. El spune că decontarea navetei elevilor se face în prezent exact ca înainte și asta pentru că Ordonanța 69 este condiționată ca aplicare de apariția Hotărârii de Guvern.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *