Greva din spitale, suspendată. „Dacă majorările salariale nu trec luni de Parlament, reluăm greva”

greva-spital-1Greva generală din spitale, prima în ultimii 18 ani, este suspendată pe o perioadă neprecizatăa declarat marți la prânz prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi. Sindicaliștii speră că inechităţile salariale din sistemul sanitar vor fi rezolvate ca urmare a promisiunilor din Parlament. Ministrul Muncii şi cel al Sănătăţii au ameninţat că vor contesta acţiunea în instanţă.

like facebookSepi a invocat între motivele întreruperii grevei simularea națională de cod roșu ca urmare a unui seism puternic, precum și promisiunile ferme ale guvernanților și parlamentarilor cu privire la rezolvarea solicitărilor venite din sistemul sanitar.

Majorările salariale adoptate luni seară în comisii vor intra săptămâna viitoare în plen.

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas a mai declarat că, dacă majorările salariale decise în comisiile parlamentare nu vor fi aprobate luni, cadrele medicale vor relua greva generală.

Deputaţii din Comisiile de muncă şi buget au adoptat, luni seară, la capătul a cinci ore de dezbateri, mai multe amendamente la Legea de adoptare a OUG 20/2016 care prevede majorări salariale pentru angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, personalul din învăţământ, precum şi sporuri pentru medici, deşi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, s-a împotrivit şi i-a avertizat că acest lucru înseamnă un efort de patru miliarde de lei anual de la bugetul de stat.

Potrivit amendamentelor adoptate de cele două comisii, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se majorează cu 25 la sută faţă de nivelul acordat pentru luna august 2016.Salariile se vor majora efectiv începând cu 1 decembrie 2016.

Secretarul de stat în Ministerul de Finanţe, prezent la dezbatere, a precizat că dacă acest amendament este adoptat, deficitul va creşte.

Totodată, deputaţii au stabilit ca sporurile pentru cadrele medicale să fie calculate la baza salarială din anul respectiv, nu la nivelul din 2009.

Sursa: Realitatea.net

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *