A trișat la o licitație! Sancțiune uriașă pentru directoarea unui liceu din Botoșani

profesor-catalogDirectoarea unui liceu din Botoșani şi administratoul financiar al aceleeași unități de învățământ au fost obligaţi să plătească o amendă uriaşă după ce unitatea şcolară a fost sancţionată pentru abateri la legislaţia privind achiziţiile publice. Maria Dariciuc, directoarea Liceului Tehnologic Nicolae Bălcescu din Flămânzi, şi administratorul Gheorghe Bursuc au fost obligaţi să despăgubească liceul cu 80.000 de lei, reprezentând amenda primită de la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice.

Liceul a fost sancţionat după ce a încheiat cu o firmă de transport un contract pentru naveta elevilor, însă fără a organiza licitaţie publică. Directoarea a convocat o şedinţă a Consiliului de Administraţie al liceului şi s-a hotărât contractarea serviciilor unei firme de transport pentru o lună de zile.

like facebook Maria Dariciuc ar fi motivat că s-a decis cumpărarea directă se serviciilor de transport spunând că valoarea estimată a contractului este sub pragul valoric de 15.000 de euro necesar organizării unei licitaţii. S-au prezentat trei oferte şi a fost acceptată cea cu preţul cel mai scăzut, cea a firmei RVG Speed SRL.

Culmea este că ședința Consiliului de administrație a avut loc pe data de 19 septembrie 2012, iar în cadrul acesteia s-a stabilit ca activitatea de transport să fie efectuată doar pe o perioadă de o lună, contractul era deja încheiat cu cinci zile înainte şi era pentru tot anul şcolar. Astfel, s-a ajuns la plata unor facturi în valoare de 159.724 de euro, iar liceul a fost sancţionat de ANRMAP cu 80.000 de lei.

Ulterior, reprezentanţii liceului s-au îndreptat cu un proces împotriva directoarei şi a administratorului. Judecătorii Tribunalului Botoşani le-au dat dreptate şi i-a obligat pe cei doi să plătească din propriul buzunar întreaga amendă. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel Suceava.

Faptele sunt de natură penală, însă, până acum, nu există confirmarea existenței unui dosar penal în acest caz.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *