Se înființează Asociaţia Clusterul Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoşani. Cine sunt fondatorii și care este obiectivul!

arealul Botosani- SuceavaConsilierii locali vor aproba în ședința de miercuri, participarea Municipiul Botoşani la constituirea Clusterului Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava – Botoşani, în calitate de membru fondator, a Actului Constitutiv şi al Statutului.

De asemenea, aleșii locali vor desemna și un consilier local, reprezentant al Municipiului Botoşani pentru a participa în Adunarea Generală a Clusterului Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava – Botoşani.

like facebookObiectivul general urmărit prin constituirea Clusterului Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava – Botoşani îl constituie dezvoltarea economică a arealului Suceava – Botoşani, care se va realiza pe de o parte, prin valorificarea potenţialului existent la nivelul celor două judeţe, iar pe de altă parte prin abordarea integrată tripartită administraţie – universitate – mediul economic al proiectelor, potrivit proiectului de hotărâre ce va fi supus spre aprobare.

De asemenea, legăturile economice ale judeţului Botoşani cu judeţele învecinate trebuie promovate, susţinute şi valorificate în mod corespunzător, iar înfiinţarea Clusterului Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava – Botoşani poate atrage după sine dezvoltarea concertată a celor două judeţe ceea ce se va concretiza prin crearea de noi locuri de muncă şi creşterea nivelului de trai al populaţiei”, se mai precizează în raportul de specialitate.

Obiectivele generale ale clusterului, prevăzute în statut, urmăresc printre altele: dezvoltarea şi consolidarea colaborării dintre agenţii economici, mediul de cercetare şi instituţiile publice cu atribuţii în domeniul Bioeconomie; sprijinirea antreprenoriatului şi a întreprinderilor mici şi mijlocii ce activează în domeniul Bioeconomie, inclusiv prin crearea şi modernizarea unor facilităţi pentru dezvoltarea afacerilor; iniţierea şi susţinerea de proiecte de investiţii co-finanţate din fonduri nerambursabile, având drept grup ţintă producătorii din zona Suceava – Botoşani ce activează în sectorul bioeconomiei, siguranţei alimentare a populaţiei şi protecţiei mediului; atragerea de surse pentru dezvoltarea sectorului de cercetare-dezvoltare şi înlesnirea accesului la diferite surse de finanţare; promovarea integrată şi marketingul produselor din sectorul alimentar, pe plan local, naţional şi internaţional; susţinerea formelor asociative dintre producătorii de materie primă, procesatori, ambalatori şi comercianţi, în scopul utilizării eficiente a resurselor existente şi a creşterii numărului de furnizori şi clienţi ai membrilor clusterului; atragerea de specialişti în domeniul bioeconomiei prin promovarea activă a oportunităţilor existente în regiune şi prin acordarea de facilităţi, inclusiv de cazare temporară a acestora; cooperarea cu reţele similare din ţară şi din străinătate, în vederea atingerii obiectivelor stabilite prin statut.

Misiunea asumată de Clusterul Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoşani o reprezintă dezvoltarea economică a arealului Suceava-Botoşani. prin valorificarea potenţialului existent la nivelul celor două judeţe şi crearea de noi locuri de muncă. Clusterul va funcţiona ca asociaţie şi îşi propune la înfiinţare 19 membri fondatori, la care mai pot adera ulterior şi alţi membri.

Vezi aici cine sunt membrii fondatori!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *