Guvernul a solicitat date privind gradul de afectare a culturilor din Botoşani

floarea-soarelui-afectata-de-seceta-botosaniInstituţia Prefectului, împreună cu specialiştii Direcţiei Agricole, centralizează în aceste zile suprafeţele totale ale culturilor afectate de secetă. Până la această dată cifrele indică deja o situaţie mai gravă decât cea înregistrată anul trecut. Un total de peste 170.000 de hectare de diverse culturi, afectate parţial sau total, este cu cca 4.000 de hectare mai mare decât ceea ce s-a întâmplat în anul agricol 2015.

like facebook„Anul trecut s-au însumat 166.000 de hectare de culturi agricole arse de secetă. Practic, un semnal de alarmă s-a dat atunci, iar, dacă s-ar fi luat o serie de măsuri la nivelul judeţului, în acest an nu s-ar fi ajuns la o asemenea anvergură. Mă refer, cel puţin, la sistemul de irigaţii, atât cât e, dar care a stat nefolosit pentru că nu s-a mers pe procedura de punere în funcţiune a canalelor.”, a declarat prefectul Dan Nechifor.

Situaţia suprafeţelor agricole arse de lipsa apei se centralizează pe tipuri de culturi şi va fi transmisă de prefect către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, instituţia care pe 12 septembrie a făcut o solicitare în acest sens. Cel mai probabil, ministerul va evalua suprafaţă totală, la nivelul ţării şi va avea în vedere o eventuală despăgubire a fermierilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *