Școli necorespunzătoare, care nu asigură securitatea elevilor. Care sunt acestea și ce nereguli s-au depistat în controalele dispuse de prefect

sala de clasa scoalaMai multe unități de învățământ din județul Botoșani nu sunt pregătite să-și primească elevii la început de an școlar. Cel puțin asta s-a constatat în controlul dispus de prefectul județului, Dan Nechifor.

Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, aproximativ 70-80% din unitățile de învățământ din județul Botoșani sunt în stare bună și foarte bună, pregătite pentru debutul anului școlar, cu lucrările de reparații curente, igienizare și curățenie realizate în procent de 80%.

like facebookS-au identificat, însă, și școli având spații necorespunzătoare, care nu asigură securitate elevilor, impunându-se școlarizarea acestora la alte structuri, în mai multe schimburi, în spații reduse ca dimensiune, neadecvate activităților didactice.

Astfel de situații s-au depistat la Școala 1 Dimăcheni, Liceul Tehnologic ”N. Bălcescu-Flămâni-unde la data controlului localul nou, care a fost reabilitat, nu a fost recepționat din cauza neîndeplinirii condițiilor de avizare pentru securitate la incendii.

La Școala ”N.Călinescu” din Coșula programul de învățământ este organizat în spații improvizate la alte structuri de pe raza comunei, în mai multe schimburi, din cauza faptului că localul de la Școala Gimnazială Coșula este dezafectat pentru reparații capitale. La Școala Gimnazială nr.3  din Cătămărăști Vale, comuna Mihai Eminescu, s-au găsit plafoane șubprede.

Potrivit unei situații prezentate de Instituția Prefectului, la nivelul județului Botoșani există autorizate sanitar 98 de unități din 122 cu personalitate juridică și alte 157 de structuri din 378 .

Prefectul Dan Nechifor susține că există 20 de localități din județ în care nicio unitate de învățământ sau structură nu este autorizată sanitar.

Cauzele sunt cumulative, respectiv lipsa apei curente la aproximativ 89 de școli, apă necorespunzătoare chimic la 19 școli, fără puncte de spălare pe mâini și neracordare la rețeaua cu apă-140 de unități și obiective aflate în curs de renovare sunt 30 de unități de învățământ”, a menționat prefectul județului.

El acuză primarii din județ că nu au acces fonduri prin Planul Național de Dezvoltare Locală pentru a reabilita școlile din comunitate.

Sumele există și pot fi accesate. Marți va fi o videoconferință referitoare exact la acest subiect. Nu știu dacă poate fi vorba de incompetență, pentru că aici vorbim de activitatea conducătorilor de UAT-uri, care asigură finanțarea școlilor din învățământul rural, pentru acolo este cea mai mare problemă”, a spus Nechifor.

Controlul în școli s-a derulate în perioada 22 august-2 septembrie.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *