Nemulțumiri de la noua salarizare în învățământ. Profesorii botoșăneni amenință cu proteste

comisie dialog socialNoua salarizare din sistemul de învățământ a iscat nemulțumiri în rândul cadrelor didactice botoșănene. Liderul Ligii Sindicatelor din Învățământ Botoșani, Liviu Axinte, susține că normele metodologice schimbă sensul de aplicare a Ordonanței 20 privind  salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016 și că secretarii și contabilii de școli vor avea salarii diminuate și nicidecum mărite, așa cum se precizează în ordonanța respectivă. El a prezentat problema apărută în sistem în cadrul Comisiei de Dialog Social și a cerut și Instituției Prefectului să facă demersuri pentru a fi eliminate anomaliile apărute.

like facebookLiderul LSI a venit și cu un exemplu: există situații unde contabilul unei școli cu 30 de clase beneficiază de indemnizație de conducerea, iar un altul care lucrează în două școli cu câte 16-17 clase nu beneficiază de acest plus la salariu.

El spune că Ordonanța 20 nu a dus decât la tăierea salariilor unor persoane și nu este făcută decât în beneficiul celor care gestionează sistemul, respectiv inspectori și directori de școli.

Dacă Ordonanța 20 spunea că niciun salariu nu scade începând cu 1 august, în învățământ sunt salarii care scad, pentru că prin normele metodologice de aplicare a ordonanței, ministerul a redefinit condițiile de ocupare a unor funcții. Sistemul de salarizare din învățământ este gestionat printr-o aplicație unică și nu se poate respecta Ordonanța că aplicația nu dă voie. S-a ajuns ca în școli secretarilor și contabililor să li se taie indemnizația de conducere retroactiv, deși pe fluturaș, în mână, oamenii au luat banii ăia. Din august se aplică fără acele indemnizații de conducere”, a menționat Liviu Axinte.

like facebookEl spune că situația a fost semnalată și la Ministerul Educației și dacă nu va fi rezolvată se vor trece la proteste și acțiuni în instanță.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *