Cum arată cel mai modern liceu de la ţară: se află într-o comună din Botoşani şi dispune și de locuințe pentru profesori

Foto: Adevarul
Foto: Adevarul

Cel mai modern campus şcolar rural din România se află în comuna Vorona, judeţul Botoşani. Este vorba de un complex cu săli de clasă, laboratoare, ateliere, club, săli şi terenuri de sport, cantină, dar şi locuinţe de serviciu pentru profesori, scrie ziarul Adevarul.

Vorona este o comună situată la 22 de kilometri de municipiul Botoşani. Această localitate rurală este renumită pentru conservarea tradiţiilor, pentru vechimea aşezărilor, dar mai ales pentru mănăstirile şi moaştele sfinţilor care aduc anual în judeţul Botoşani mii de credincioşi. Dincolo de tradiţii, cultură şi ortodoxie, la Vorona se află şi cel mai modern campus şcolar din România construit vreodată în mediul rural. Este vorba despre complexul şcolar ridicat pentru Liceul Tehnologic „Ştefan cel Mare“ din comuna Vorona.

like facebook„Este un campus şcolar foarte modern, pe care puţini şi l-ar imagina în mediul rural. Pentru noi a fost însă o necesitate“, spune Aurel Ştefan, primarul comunei Vorona.

Preţul campusului

Campusul Liceului Tehnologic „Ştefan cel Mare“ din Vorona a costat 5,5 milioane de euro. Proiectul a fost iniţial făcut în anul 2007, însă din lipsă de fonduri lucrările au început abia în 2014. În acel an, proiectul a renăscut, Primăria Vorona primind fonduri europene prin Programul Operaţional Regional, axa de finanţare 3.

Lucrările au durat doi ani, campusul fiind terminat în această vară. „Toată construcţia a fost realizată. Este de o importanţă deosebită pentru comună, dar şi pentru învăţământul din regiune. Sunt ateliere tehnologice specializate, unde elevii vor putea să se specializeze şi să se califice în mai multe domenii. Elevii vor avea şi posibilitatea de a se caza, să nu mai facă naveta, de a beneficia o masă caldă în condiţii foarte bune.

Foto: Adevărul-garsonierele pentru profesori
Foto: Adevărul-garsonierele pentru profesori

Clasele şi spaţiile de cazare arată foarte bine. Şi profesorii beneficiază de facilităţi. Este un complex deosebit de modern şi multifuncţional“, mai spune primarul din Vorona. Campusul dispune de săli de clase modernizate, laboratoare ce vor fi dotate cu aparatură nouă, ateliere tehnologice pentru profilurile industriale şi profesională, două terenuri de sport, dintre care unul de fotbal cu gazon sintetic, sală de sport multifuncţională, club unde pot să se adune elevii pentru activităţi extraşcolare, dar şi o cantină şi un internat. „Este cel mai modern campus din mediul rural“, întăreşte şi directorul liceului Daniel Lupu.

Când poate fi folosit

Campusul va deveni funcţional abia la două săptămâni de la deschiderea anului şcolar. Edilul comunei spune că întârzierea a survenit din cauza unor instalaţii suplimentare impuse de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă din Botoşani. „Este aceea instalaţie care se numeşte, potrivit actelor normative recente, «instalaţia de desfumare». Am contactat nişte specialişti şi în maximum 12 zile sperăm să avem realizată această instalaţie“, explică primarul.

Campusul din Vorona este şi singurul complex şcolar din mediul rural care este dotat cu locuinţe de serviciu pentru profesori. Este vorba de 10 garsoniere, destinate profesorilor navetişti, care vor să stea în comună în timpul săptămânii. „Sunt 10 garsionere spaţioase şi perfect utilate, care vor servi drept locuinţe de serviciu. Primăria cheltuie mult cu naveta, mai ales pentru cei care locuiesc mai departe. Este şi o economie, dar şi o facilitate pentru profesori, pentru perioada cât au ore“, spune Daniel Lupu, directorul liceului.

Mulţi profesori navetişti îşi doresc să locuiască la Vorona în timpul săptămânii. „Avem deja cereri înregistrate. Până la începutul anului şcolar, garsonierele vor fi deja ocupate“, spune directorul liceului. Prioritatea vor avea profesorii care vin de la distanţele cele mai mari.

Cine sunt elevii

Construirea campusului de la Vorona a fost mai mult decât necesară, spune conducerea şcolii. Şi asta fiindcă populaţia şcolară este în continuă creştere, iar vechea locaţie era neîncăpătoare. La Vorona învaţă peste 800 de elevi din toate satele învecinate, dar şi din comunele Curteşti şi Cristeşti. Mulţi elevi sunt atraşi la Vorona de profilurile de şcoală profesională, unde pot învăţa o meserie, mai ales la textile, pielărie, agricultură şi mecanică agricolă.

„Aici vin mulţi copii cu posibilităţi financiare reduse. Nu vă spun cum se învăţa în fostul sediu. Era neîncăpător, încălzire la sobe cu lemne şi toalete improprii. Sunt mulţi copii care vin la acest liceu şi nu se mai putea aşa. Aici dezvoltăm şi învăţământul profesional, destul de căutat, iar atelierele moderne vin în ajutorul nostru. Acest complex este extraordinar, pentru că se va învăţa în condiţii cu adevărat propice performanţei. Sunt mulţi copii săraci, care nu aveau bani de navetă. Acum au internat şi masă caldă“, încheie directorul Daniel Lupu.

Sursa: Adevarul

 

4 thoughts on “Cum arată cel mai modern liceu de la ţară: se află într-o comună din Botoşani şi dispune și de locuințe pentru profesori

  1. In scoala veche dupa ce a fost renovata , cadeau becurile , tencuiala, intro sg clasa erau 3 feluri de lambrie , nu a fost clasa sa nu se umfle parchetul etc
    Banuiesc in scoala noua vor cadea pereti si tavanul peste copii ?? Nu Domnule Primar ?

  2. BINE CA SE POATE LA VORONA LA TRUSESTI ASA PRIMARI ASA COMUNA ASA SCOALA BDAR LA SULITA SA I FIE RUSINE ASA PRIMAR ASA COMUNA DE RASUL RASULUI SI SCOALA CRED CA ESTE CA DUPA RAZBOI MAI ALES IN EXTERIOR CEI DE LA MEDIU CHIR NU VEDETI CA LA ACEASTA COMUNA TOATE GROPILE TOATE VAILE SUNT PLINE CU GUNOI RESTURI DE PLANTE ANIMALE DRUURILE PLINE CU GUNOAIE SI REPET SCOALA E DEZASTRU HAI PRIMARULE LUI PESTE CA TARE TE MAI ARUNCI CA BROASCA IN MORTAR SA TI PUI NULITATEA SAU ALTII MAI SPUN SI ALTELE…………….DIRECTOR DE SCOALA NU SPUN CINE DAR …………………………………

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *