Zilele Nordului continuă tot weekendul cu activități, concerte și tururi în Darabani și Ipotești

zilele norduluiFestivalul Zilele Nordului continuă tot weekendul în localități din România (Ipotești, Botoșani, Darabani, Hilișeu, Horodiștea), Republica Moldova (Pererîta) și Ucraina (Cernăuți). Câteva dintre cele mai importante momente sunt vizitele ghidate pe urmele lui Eminescu, cea de la casa memorială a lui Grigore Vieru și de la Cernăuți, concertele Omul cu Șobolani (vineri de la ora 22:30 în Poiana Teioasa), Alternosfera (sâmbătă de la ora 22:30, tot în Poiana Teioasa), dar și extraordinarul concert pe care pianistul român Bogdan Vaida îl va susține duminică, de la ora 16:00, la Filarmonica de Stat din Cernăuți.

Programul de vineri: vizite la Ipotești și Botoșani și concerte la Darabani

like facebookVineri, 26 august, au loc workshopuri de fotografie susținute de fotograful satului românesc, Sorin Onișor, tururi  ghidate în Botoșani, Ipotești, Agafton și Darabani, dar și concerte: trupa de jazz Spanache Trio concertează la Memorialul Ipotești de la ora 20:00, în timp ce în Poiana Teioasa de la ora 19:00 și până la 23:00 cântă Nightmarion, The Krypotonite Sparks, Blazzaj și Omul cu Șobolani.

zilele nordului„Reușim, cu fiecare an, să eliberăm tot mai multe energii în Nord. În acest an avem bucuria de a propune o zi plină și la Ipotești, cu tururi, ateliere, spectacole și concerte care rivalizează cu cele de la Darabani, inima festivalului. Chiar și mie mi-e greu să aleg, de exemplu, între a merge astăzi la concertul Sebastian Spanache Trio de la Ipotești și a merge la concertul OCS din Poiana Teioasa de la Darabani, dar trebuie să recunosc că mă bucur că am ajuns și aici în Nord în postura de a avea asemenea dificultăți de decizie”, declară Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord.

Weekend plin la Darabani și Cernăuți

Sâmbătă programul Zilelor Nordului include un tur de ciclism, vizite ghidate pe Malurile Prutului, în Liveni și Hilișeu, dar și dezbateri pe teme culturale Seara de sâmbătă se încheie în Poiana Teioasa din Darabani cu concertele We singing colors, Danaga, The Wax Road și Alternosfera. Duminică e ziua dedicată Cernăuțiului. Aici vor avea loc ateliere pentru tineri, tururi ghidate, iar norvegianul Espen Rasmussen trimite la Cernăuți impresionanta expoziție Transit care spune povestea deportărilor.

Bogdan Vaida susține cu un concert cauza ZN printr-un concert la Cernăuți

Pianistul român Bogdan Vaida va concerta duminică la Filarmonica din Cernăuți. Intrarea la recital este liberă, iar participanții vor putea face donații care vor merge către susținerea activității Școlii Populare de Arte și Civilizație Românească de la Cernăuți.

Școala de la Cernăuți a adunat, în numai un an de la înființare, 117 discipoli la secțiuni precum limba și literatura română, artele teatrului, istoria și civilizația românească, muzică populară, coregrafie, canto, sculptură, ceramică. Echipa de la Cernăuți, care a început în 2014 proiectul pe bază de voluntariat, caută acum sprijin pentru continuarea și dezvoltarea activității școlii.

Mecanismul strângerii de fonduri este inovator: Gabriel Lazăr, prieten al Nordului, pedalează 2016 km, iar donatorii sunt invitați să „cumpere” kilometri, cu o donație recomandată de 2 euro per kilometru. La 100 de donatori, asta va însemna peste 4.000 de euro pentru școala cernăuțeană, bani ce vor fi folosiți pentru plata chiriei spațiului, cheltuieli administrative și materiale de construcții.  Donațiile se fac în contul RO13 RNCB 0301 1477 1126 0001 (lei) al Asociației Nord, deschis la Banca Comercială Română, Agenția Darabani, potrivit unui comunicat de presa.

 

One thought on “Zilele Nordului continuă tot weekendul cu activități, concerte și tururi în Darabani și Ipotești

  1. Zilele Nordului sunt bine mersi, cu activbitati atractive. Ce ne facem cu September Fest – un titlu prostesc ales exact inainte de Ziua limbii romane.
    Simbata, 3 septembrie a.c. am asistat la un spectacol prezentat de copii din gradinite si din scolile gimnaziale. Actorul Rusu, vazind ca publicul nu este entuziasmat, a inceput sa urle ceva mai tare doar, doar ne-o trezi din somn.
    O juna ceva mai rasarita ne-a prezentat citeva cintecele, din care am retinut textul: Foaie verde loboda/ Fara tine nu mai pot. A fost o dupa amiaza cenusie.
    Domnule primar, sunteti de cacao! Decit asemenea ,, festivaluri” iti propun sa renunti la ele si sa incerci sa rezolvi curatenia orasului , care lasa de dorit, sa rezolvi ridicarea gunoaielor, sa lansezi cel putin un proiect din cele trimbitate in campania electorala,etc,etc, Ca vremea trece si se observa ca nu faci nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *