Micii reporteri ai orașului, implicați și remarcați în tabăra de jurnalism “Ai noștri tineri”

secretele camerei de filmatAu demonstrat pe parcursul celor patru zile din prima tabără de jurnalism dedicată gazetarului Mihai Eminescu că provincia nu e cu nimic mai prejos decât capitala, de unde, de regulă, se dă ora exactă. Ba chiar, ei, micii reporteri ai orașului, au arătat încă o dată lumii că a te forma de mic într-o conjuctură favorbilă cum este, de pildă, ziarul Buzz, singura publicație scrisă de copii și adolescenți din Botoșani, reprezintă o condiție pentru viața de adult de mâine.

Tabara de jurnalism “Ai noștri tineri”, organizată de Asociația Buzzmedia și Memorialul Ipotești, cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani,  a debutat joi, 11 august, cu o conferință  intitulată “Eminescu, gazetarul”, susținută de jurnalistul și directorul Teatrului Mihai Eminescu, Traian Apetrei. Datorită intervențiilor pline de conținut ale participanților asupra problematicii discutate – Eminescu studiat la școală astăzi, Eminescu, gazetarul, sistemul școlar de astăzi– evenimentul s-a încheiat cu o invitație într-una din emisiunile intitulate “Ora de cultură”, realizate de moderatorul conferinței, la Somax TV.

like facebookActivitățile din tabara amintită au fost numeroase și extrem de consistente pentru participanți. Trainingul de televiziune susținut de Larisa Avram, producător TVR, i-a animat pe copiii și adolescenții prezenți, aceștia dorind să afle cât mai multe informații despre cum se realizează o emisiune la televizor. La final, fiecare a avut de pregătit tabarapropriul proiect de emisiune iar cele mai reușite idei vor fi incluse de moderatoarea trainingului în viitoarele emisiuni pe care le va produce la postul național de televiziune, după cum le-a spus aceasta.

Claudia Nicolau, actriță și producător la TVR2, a lucrat cu participanții pe zona de comunicare și dicție. Claudia Nicolau și Larisa Avram au fost extrem de impresionate de potențialul intelectual, de implicarea și dorința de a învăța a micilor reporteri prezenți în tabără, considerându-i pe aceștia excepționali. Cele două le-au propus copiilor-reporteri chiar idei de a colabora pe viitor în funcție de emisiunile pe care Televiziunea Națională le va desfășura din sezonul următor.  Cursurile desfășurate în tabără au fost practice astfel încât participanții au intrat serios în rolul unui prezentator de televiziune, de pildă,  citindu-și de pe prompter propriile știri cu informații culese din tabără. Astfel, s-au inițiat cu date despre cum trebuie să fie postura în fața pupitrului de știri, despre tonalitatea vocii în timpul citirii de pe prompter, despre redactarea unei știri de televiziune.

Și Camelia Banța, jurnalist la Radio România Actualități, a fost impresionată în urma cursului susținut, sâmbătă dimineața, de micii reporteri ai ziarului Buzz. Aceasta le-a vorbit despre cum se face o relatare și un interviu la radio și, evident, despre diferențele dintre radio, presa scrisă și televiziune.

Participanții au fost puși pe loc, la finalul cursului, să-și imagineze că sunt reporteri la un eveniment și trebuie să facă relatare radio în direct. În urma evoluției lor, participanții s-au ales cu încurajări de a continua pregătirea în domeniu pentru că au talent și, nu în ultimul rând, cu promisiunea că activitatea pe care ei o desfășoară la ziarul Buzz va avea parte de mai multă mediatizare din partea radioului public. Tinerii jurnaliști de la ziarul Buzz au manifestat un deosebit interes pentru modalitățile de realizare ale emisiunilor radio, dialogul dintre Camelia Banța și participanți premiere-5fiind unul consistent, cu întrebări pertinente finalizat chiar cu dorința acestora de a constata pe viu cum se realizează de la început la final o emisiune.

O altă activitate deosebit de interesantă a fost cea desfășurată la Amfiteatrul Laurențiu Ulici de la Ipotești de către Radu Căjvaneanu, jurnalist și coordonatorul Centrului Europe Direct Botoșani, în cadrul căreia au fost difuzate clipuri ale celor mai populari vloggeri, comentate chiar de  către participanți.

De asemenea, trainingul intitulat “Secretele camerei de filmat”, susținut de cameramanul Dumitru Brehuescu a fost plin de informații necesare celor pasionați de tainele camerei video.

În tabără a avut loc și un concurs de miss organizat ad-hoc, cap-coadă chiar de către doi dintre participanți, respectiv Anca Biciușcă și Mădălina Brumă. Iar participantele, adică cele nouă concurente, au fost din rândul micilor reporteri  cărora li s-a adresat tabăra.

Au fost acordate și premii, astfel încât trei dintre participanți s-au ales deja cu ghiozdanul pentru noul an școlar. Cei trei câștigători au fost Ilona Dănilă, pentru întreaga activitate din tabără, ea remarcându-se cel mai bine la activitățile desfășurate, Lucia Luca, pentru spontaneitate, creativitate și telegenie, și Karina Todireanu, pentru obiectivitate și rapiditate în redactarea unei relatări. În afara celor trei premii, au mai fost acordate distincții speciale pentru evoluțiile constatate chiar de către trainerii invitați în tabără.

La finalul taberei a avut loc și o întâlnire în curtea memorialului de la Ipotești între participanți și coordonatorul pe Botoșani al campaniei “Let’s Do It, Romania!”, Paul Vieru, în vederea constituirii unei noi echipe de voluntari din rândul reporterilor Buzz, pentru cea mai mare campanie de curățenie din țară.

Impresiile participanților, articole, interviurile realizate de micii reporteri vor putea fi citite în următorul număr al ziarului Buzz dedicat în exclusivitate taberei de jurnalism „Ai noștri tineri”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *