O nouă decizie a Curții de Apel în cazul afaceriștilor Dănuță și Calistru

viorel danuta la dna suceava
Viorel Dănuță, la intrarea în sediul DNA Suceava

Curtea de Apel Suceava a luat o nouă decizie în cazul inspectorului Oficiului pentru Jocuri de Noroc Suceava, Ioan Teodorescu, și a oamenilor de afaceri botoșăneni Costel Calistru și Ștefan Viorel Dănuță. Curtea de Apel Suceava a menținut, marți, măsura preventivă a controlului judiciar față de cei trei.

like-facebookÎn perioada 2013 — 2015, funcționari publici din cadrul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc — Serviciul Teritorial Nord Est au desfășurat activități ilicite pe teritoriul județelor Botoșani, Suceava, Iași și Neamț, cu prilejul exercitării atribuțiilor de serviciu, în scopul sprijinirii și protejării unor societăți comerciale care au ca obiect ‘activități de jocuri de noroc și pariuri’, deținute de importanți oameni de afaceri din Botoșani, cu puncte de lucru în județele menționate mai sus, în sensul favorizării acestora în timpul controalelor, astfel încât să nu fie sancționați potrivit legislației în vigoare.

Societățile în cauză, prin administratorii lor, au pus la punct un mecanism de fraudare a bugetului de stat prin folosirea unor echipamente de tip ‘Slot-Machine’ fără licență și autorizație de exploatare, nerespectându-se prevederile OUG nr. 77/2009 (ce reglementează jocurile de noroc).

În vederea ascunderii originii ilicite a fondurilor rezultate a fost creată aparența legalității prin folosirea de aparate donate care au seriile de identificare și soft-urile unor aparate licențiate (aproximativ 60% din aparatele care funcționează în mod ilegal, fiind donate).

Activitățile ilicite desfășurate de oamenii de afaceri s-au derulat atât în locațiile declarate și aflate în evidența Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc cât și în localuri de alimentație publică nedeclarate, preponderent în mediul rural.

Concret, în perioada respectivă, inculpatul Teodorescu Ioan, în calitate de funcționar cu atribuții de control în cadrul Oficiului Național de Jocuri — Serviciul Teritorial Nord-Est Suceava, a pretins și primit de la oamenii de afaceri inculpați în cauză și de la alte persoane, sume de bani cuprinse între 100 lei și 3.000 euro, în legătură cu neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, în contextul unor controale efectuate de funcționar, referitoare la constatarea abaterilor și aplicarea sancțiunilor impuse de legislația în domeniul jocurilor de noroc.

De multe ori, banii au fost pretinși și primiți sub forma unor împrumuturi pe care inculpatul nu le-a mai restituit ulterior.

În același context, la data de 28 iulie 2014, inculpatul Teodorescu Ioan a pretins și primit de la inculpatul Calistru Costel mai multe sume de bani, susținând că are influență asupra unui coleg și că îl va determina să nu-și îndeplinească atribuțiile de serviciu ori să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, în scopul acoperirii neregulilor constatate cu ocazia unui control la firma omului de afaceri și implicit a evitării aplicării de sancțiuni potrivit legislației în domeniu.

La data de 25 iunie 2014, inculpatul Teodorescu Ioan, în aceeași calitate, i-a furnizat aceluiași om de afaceri informații ce nu sunt destinate publicității, de care a luat cunoștință prin prisma atribuțiilor de serviciu, în cadrul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc — Serviciul Teritorial Nord Est Suceava, în scopul obținerii pentru acesta din urmă de foloase necuvenite, constând în evitarea aplicării unor amenzi contravenționale sau sancțiuni mai severe. Informațiile respective i-au fost transmise omului de afaceri, prin intermediul inculpatului Budeanu Pânzariu Dragoș Constantin, finul omului de afaceri.

Concret, funcționarul l-a anunțat pe inculpatul Calistru Costel cu privire la controalele care urmau să aibă loc pe raza județului Botoșani, pe linia jocurilor de noroc, în scopul asigurării protecției acestuia și a evitării unor sancțiuni.

În urma atenționărilor primite de la funcționarul public, omul de afaceri și-a închis locațiile unde deținea aparate tip slot — machine fără licență sau fără autorizație de exploatare, evitând astfel ca, la efectuarea controlului, să fie depistate nereguli și aplicate sancțiuni potrivit legislației în domeniu.

În cursul lunii octombrie 2014, inculpatul Teodorescu Ioan, în aceeași calitate, l-a consiliat pe inculpatul Calistru Costel, cu privire la ceea ce trebuie să întreprindă pentru a evita aplicarea unei amenzi contravenționale prevăzute de legislația în domeniul jocurilor de noroc.

Consilierea acordată de funcționar omului de afaceri a avut loc în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu scopul de a acoperi săvârșirea unei contravenții constând în omisiunea anunțării Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, în termen de 5 zile, cu privire la achiziționarea a cinci (5) aparate tip slot — machine noi.

Această conduită a funcționarului public a avut ca urmare vătămarea intereselor legale ale ONJN și prejudicierea bugetului de stat cu suma de bani prevăzută cu titlu de amendă și a condus la obținerea unor foloase necuvenite pentru inculpatul Calistru Costel, prin neaplicarea amenzii și a măsurii confiscării aparatelor nedeclarate.

La data de 30 iunie 2014, inculpatul Teodorescu Ioan l-a învățat pe inculpatul Dănuță Ștefan Viorel să încheie în fals, cu proprietarul barului unde au fost constatate neregulile, un contract de închiriere antedatat, astfel încât neregulile constatate să nu mai fie de natură penală, ci contravențională, ajutor care a avut drept rezultat împiedicarea cercetărilor într-o cauză penală.

Acest lucru s-a și întâmplat ulterior, inculpații Teodorescu Ioan și Dănuță Ștefan Viorel, determinându-l pe inculpatul Bălăucă Claudiu, în calitate de reprezentant al firmei respective, să încheie documentul, în condițiile menționate mai sus.

Pentru acest ‘ajutor’ inculpatul Dănuță Ștefan Viorel, prin intermediul inculpatului Bălăucă Claudiu, i-a remis funcționarului public suma de 1.000 lei.

La data de 11 iunie 2014, inculpatul Bălăucă Claudiu, în calitate de reprezentant al SC Trans Expres SRL Botoșani, a intermediat oferirea de către inculpatul Dănuță Ștefan Viorel, a unor servicii de cazare și masă gratuite la hotelul societății, unui consilier juridic din cadrul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, pentru ca acesta din urmă să-și îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu și să nu apere interesele instituției pe care o reprezintă, într-o cauză civilă.

Acest dosar avea ca obiect o plângere contravențională, formulată de SC Trans Expres SRL Botoșani împotriva unui procesul verbal de constatare și sancționare a contravențiilor încheiat la data de 12.03.2014 de către inspectori din cadrul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc.

În perioada iunie-decembrie 2014, inculpatul Stărică Ionuț, la instigarea soției sale Stărică Aura, a pretins și primit de la inculpatul Dănuță Ștefan Viorel foloase materiale ce nu i se cuvin, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu, respectiv reducerea comisionului pentru personalul unui restaurant administrat de omul de afaceri, de la 900 lei la 450 lei, cu prilejul organizării unui eveniment privat în ziua de 14.06.2014.

Ca urmare a cointeresării financiare, inculpatul Stărică Ionuț, prin mijloace specifice funcției pe care o deținea, s-a implicat activ și în afara cadrului deontologic și procedural, în obținerea unor ordine de restricție împotriva unui personaj din lumea interlopă, care provoca daune materiale în localurile deținute de omul de afaceri pe raza municipiului Botoșani și în soluționarea favorabilă a unor dosare penale în care administratorul a figurat ca parte.

Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 5.220.611 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat de inculpații Dănuță Ștefan Viorel, Calistru Costel, Spridion Silviu, în solidar cu inculpatele SC DV Consulting SRL Botoșani, SC Trans Expres SRL Botoșani, SC Panayotiss SRL Botoșani, SC Marsesi SRL.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile și mobile proprietatea inculpaților: Teodorescu Ioan, Calistru Costel, Dănuță Ștefan Viorel, Spiridon Silviu, Sc Trans Expres Srl și Sc DV Consulting Srl.

De asemenea a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra aparatelor de joc tip slot machine proprietatea SC Trans Expres SRL, SC DV Consulting SRL, SC Panayotiss SRL și SC Marsesi SRL

 

One thought on “O nouă decizie a Curții de Apel în cazul afaceriștilor Dănuță și Calistru

  1. Cum asigura protectia singur? Ceilalti imspectori erau in concediu? Era unul din ei care manca toata ziua la tex sau la rediu si acum si-a dat demisia. Nu cred ca a facut astea singur. Sigur a deranjat un agent economic cu influenta la sefi sau pe cineva careavea interesul sa-l scoata din joc. Din cele 2000 de aparate am inteles ca au ramas doar vreo 60 iar prejudiciul ala e cam umflat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *