Monede din Peru, Cuba şi Chile donate Bibliotecii Județene

vania atudorei donatii bibliotecaBiblioteca Judeţeană “Mihai Eminescu” Botoşani şi-a îmbogăţit în aceste zile patrimoniul, graţie unei noi şi generoase donaţii realizate de profesorul  universitar Vanea Atudorei, originar din Botoşani, acum stabilit în Canada.  Actuala donaţie vine în completarea celor realizate de-a lungul anilor  pentru Cabinetul de Numismatică şi Filatelie al bibliotecii, care în acest fel şi-a extins colecţiile cu o serie de exponate de mare valoare.

like facebookAstfel, utilizatorii bibliotecii vor putea admira în perioada următoare o serie de piese numismatice achiziţionate de profesorul Atudorei, atât de pe teritoriul Canadei, cât şi din călătoriile întreprinse de domnia sa pe alte continente. Este vorba de un lot de 100 de monede din aproximativ 10 ţări. Potrivit bibliotecarului Mihai Cornaci, custodele Cabinetului de Numismatică şi Filatelie, în mod special atrag atenţia monedele de pe teritorul Canadei: “Este vorba de piesele de 25 de cenţi, ce au pe una dintre părţi drapelul canadian redat în culori. În întreaga mea carieră de colecţionar şi numismat este pentru prima oară când întâlnesc astfel de monede”.

Extrem de interesante sunt şi copiile după monedele chinezeşti puse în circulaţie în anul 1612, setul de monede americane de 5 cenţi, cu diferite reprezentări grafice, precum şi lotul de pesos mexicani. Alte monede din colecţia donată bibliotecii vin din Peru, Cuba şi Chile.
Piesa de rezistenţă o reprezintă steaua de şerif, exemplar original din statul Vermont(SUA) “Domnul profesor Atudorei a achiziţionat insigna dintr-un magazin de antichităţi. Am mai văzut astfel de insigne în filmele western, iar acum suntem mândri că putem expune o stea de şerif şi la Biblioteca Judeţeană Botoşani”, a mai spus bibliotecarul Mihai Cornaci.

Anul viitor, la împlinirea a 150 ani de la întemeierea Canadei, domnul profesor Vanea Atudorei pregăteşte botoşănenilor o surpriză. Împreuna cu Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu” Botoşani va organiza o suită de evenimente culturale (expoziţii, vizionări filme, colocvii), toate cu scopul de a pune în valoare istoria, cultura şi civilizaţia acestui magnific ţinut ce a devenit patrie primitoare pentru mulţi dintre concetăţenii noştri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *