Marțea neagră! Liberalii și social-democrații între disoluţii şi soluţii

Dumitru Toni MonacuMulți dintre cei cărora le convine un anumit regim politic, din dorința de a părea imparțiali, folosesc de douăzeci de ani aceeași placă gâjâită de vreme și vremuri : ”îi dăm noi jos p-ăștia da’ pe cine punem în loc, dom’le?” Ca și cum universități de prestigiu, NASA și toate centrele de cercetare au deliberat : ăștia sunt cei mai buni! Ei nu pot fi înlocuiți! Ei bine, este o mare eroare! Din fericire pentru omenire în general și pentru români în particular, există mulți oameni de valoare în Românica noastră dragă care, înfrânați de bunul simț, nu au dat din coate să-și bage râtul în troaca  de lături a politicii carpato-danubiano-pontice. Asta înseamnă că absolut orice politician care se află în preajma recipientului pomenit mai sus poate fi înlocuit cu succes de o armată de concetățeni și mai cinstiți și mai calificați și mai devotați și mai eficienți!

Ce-i drept e drept, în politică în afară de aceste calități mai trebuie ceva: arta de a te face înțeles, respectat și urmat de către oameni.  Oameni pentru care tu, omul politic, ești far pe timp de furtună și vânt la pupa  pe marea vieții fiecăruia. Ținând cont de aceste elementare principii este clar pentru fiece român că ”amiralii” celor două mari nave (roșie și galbenă) nu posedă nici pe departe minimul necesar de calități pentru evitarea … Triunghiului Bermudelor și al gropii Marianelor spre care vaporașul cu tricolor se îndreaptă vertiginos. Nici cimitireanul din Teleorman și nici Lolek-a și Bolek-ul galbenilor nu au știința, voința și putința de a ne  conduce spre un țărm cât de cât mai însorit.

like facebookDar nu asta e problema, ci voalul care s-a instalat ca un țurțure cufurit pe pleoapele staff-urilor celor două grupări care nu văd că exact pe puntea lor, se află oamenii de care au nevoie. Fără a avea cel mai mic ghișeft din asta,  o să trag un pic de voal, poate-poate galbenii or vedea că Gheorghe Flutur, liderul hotărât cu rezultate clar pozitive pe unde a activat, e omul de care au nevoie, iar roșii că Rovana Plumb,  poate fi doamna de … fier care să ducă partidul acolo unde vor alegătorii, nicidecum pe drumul cu halte pe la DNA sau mai rău, așa cum este  condus azi.  Chiar dacă cei doi nominalizați au fost și ei beșteliți prin presă de către scribii și  trepădușii mercenari ai televiziunilor oligofrene, au demonstrat mereu reale capacități de manager în orice funcție publică pe care au ocupat-o. Din lipsă de spațiu, nu voi da exemple concrete, cei ce nu mă cred să se aplece asupra mapei lor profesionale începând din anul 2000!

Apoi, este limpede că însuși Sfântul Petru dacă ar coborî pe pământ și s-ar apropia de o grupare politică, adversarii l-ar desființa în doi timpi și trei mișcări, punându-i în cârcă toate păcatele lumii în speranța că prin eliminarea lui, privilegiile le vor rămâne neatinse.

Revenind pe … pământul nostru strămoșesc, mai exact la Botoșani, soluția câștigătoare pentru parlamentare este una singură: depistarea și includerea pe listele electorale ale  unor oameni integri, respectați de comunitate, cu realizări profesionale de necontestat, fără foste legături cu bugetul cel multrâvnit, fără imagine terfelită în noroiul politic al ultimilor douăzeci de ani. Partidul care va revoluționa listele pentru Parlament, cu siguranță va avea intrare asigurată, fără bilet și pe covor roșu,  în Palatul Victoria. Potențial uman există suficient, mai trebuie doar știință și voință politică! Pentru că listele electorale nu trebuie să aibă drept scop răsplătirea cuiva cu favoruri. Listele electorale trebuie să aducă voturi. Asta trebuie să priceapă, în sfârşit, liderii celor două partide!

One thought on “Marțea neagră! Liberalii și social-democrații între disoluţii şi soluţii

  1. Articol excelent! Domnule Monacu, daca domnia ta l-ai scris, atunci sincere felicitari!
    Ce ne facem insa daca practica grotesca ,cine da bani mai multi la partid, acela intra primul pe lista parlamentarelor” se va pastra cu sfintenie si in viitor?
    In acest caz vom avea tot niste parlamentari ,, insipizi si inodori” – buni doar sa
    ridice mina pentru a vota legi pe care nici nu le citesc si nici nu le inteleg. Pentru ca daca ar fi altcumva – adica fiecare parlamentar sa citeasca fiecare articol de lege propus cu mare atentie, sa se consulte cu votantii si cu specialistii, atunci legile vor fi mult mai bune si complete, nefiind necesar sa fie ,,amendate” doar dupa 2-3 luni. O lege buna este cea care reglementeaza corect
    fiecare domeniu sau problema in parte cu respectarea intocmai a Constitutiei , coroborata cu alte texte de legi care au tangenta cu problema respectiva.
    Putem spune despre madame Anusca, Gireada, Popescu , Balta sau Roman
    ca s-au aplecat asupra legilor adoptate in ultimii 4 ani? Ca au avut initiative laudabile pentru a servi comunitatile botosanene? CATEGORIC, NU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *