ÎPS Teofan va oficia, săptămâna viitoare, slujba de resfințire a unei biserici din Botoșani

sfintire biserica teofan botosani19Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înalt Prea Sfințitul Teofan, va oficia, săptămâna viitoare, slujba de resfințire a Bisericii „Ziua Crucii” din municipiul Botoșani.

Este vorba de biserica cu hramul Sfântul Ioan Iacob Hozevitul a cărei resfințire va avea loc pe 24 iulie. Noul lăcaș de cult a fost ridicat pe locul fostei biserici de lemn din incinta cimitirului din Zona Industrială (vis-a-vis) de Poliția Rutieră.

Biserica Sfântul Ioan Iacob Hozevitul a funcţionat mai întâi ca o capelă în care se oficiau doar  slujbele de pomenire a morţilor. În anul 1922, veteranii de război au donat un hectar de teren şi au înfiinţat aici un cimitir. În anul 1927 se construieşte în cimitir o biserică de lemn de dimensiuni reduse destinată slujbelor de parastase şi de înmormântare. Având hramul iniţial Ziua Crucii, actuala Biserică a suferit unele modificări întrucât dimensiunile reduse nu puteau primi credincioşi care începeau să vină la sfintele slujbe din ce în ce mai mulţi.

like facebookÎn anul 1998 un credincios din zonă, astăzi înmormântat în cimitirul parohial, Gheorghe Scarlat, cu cheltuială proprie şi ajutor de la alţi câţiva creştini din zonă, reconstruieşte capela dându-i dimensiuni mai mari. În acelaşi an, zona este declarată de către Protopopiatul Botoşani parohie cu hramul „Ziua Crucii” (14 septembrie).

În anul 1999, luna ianuarie vine prin transfer preotul Ioan Iordache care până în septembrie acelaşi an, împreună cu noii credincioşi finalizează lucrările de restaurare şi pictura interioară a Bisericii. Pictorii au fost Pr. Marian Petrovici şi Iuliana Frânţescu. De asemenea tot atunci s-a realizat şi clopotniţa din lemn, care se află la intrarea în cimitir. Pe 23 iulie 2000 are loc slujba de târnosire a Sfântului Locaş de către Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, însoţit de PC Protopop Lucian Leonte şi de un ales sobor de preoţi şi diaconi. Pe 1 august 2010 este numit paroh  PC Preot Zaiţ Radu Constantin., profesor şi Spiritual  la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” din Botoşani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com