Politica la litera F: Federovici și Flutur!

Dumitru Toni MonacuBuboiul politic spart pe 5 iunie s-a estompat încet-încet, dar nicidecum înspre vindecare pentru că la toamnă va reizbucni și ne va împroșca cu mizerii precum Vezuviul pe napolitani. Înțelegerea celor două partide mari de a elimina legal (și nicidecum moral!) de pe scena politică orice actoraș ”neroșu”, ”negalben” sau independent ne-a arătat încă o dată că reforma în ”structurile mafiote extrem de bine organizate care acaparează 80% din banul public” (definiție a partidelor politice dată Viorel Cataramă!) nu s-a realizat câtuși de puțin din moment ce o cohortă de penali dovediți, știuți sau bănuiți s-a cocoțat deja pe movilițele de bani ale comunităților locale.

Mai urmează atacul banditesc final, cel care va da legitimitate șmanglirii cu elan capitalist a tot ce conține punguța cu trei bani a țării, adică scrutinul parlamentarelor. O palidă reformă am semnalat-o la social-democrații botoșăneni care, după ce l-au mazilit pe …” înfrângătorul” de la Primărie (tot nu pricep de ce l-au băgat la înaintare pe cel care avea cele mai mici șanse de câștig!) s-au trezit cu o femeie pe funcția de lider local (provizoriu, ce-i drept) : Doina Federovici. Acest prim pas dacă ar fi urmat temeinic și gospodărește pe toate planurile și la toate nivelurile cu luarea în seamă a seriozității, conștiinciozității și puterii de muncă feminine, ar fi într-adevăr un început clar de reformă. Dar credeți că șalăii cei bătrâni în ale sforăritului, unși cu toate irurile din lume se vor da, politicoși, la o parte să facă loc ”fustelor”? Nicidecum! Liberalii, după ce ne-au demonstrat clar că 1 plus 1 fac … 0,5 au început să ia în serios ideea de renunțare la copreședenție. Copreședinție ce-a divizat în permanență și la maxim o grupare care și așa, mereu-mereu, se împiedică de democrație, acceptând spășită declarațiile și pozițiile păgubitoare ale oricăror neaveniți, fără să găsească un antidot eficient împotriva lor, antidot care cu siguranță ar fi trebuit extras din ceea ce staff-ul liberal a dus lipsă: cojones!

După scrutinul din 5 iunie, în pole-position pentru postul de păstor al galbenilor (până la congres, evident!) s-a instalat Cătălin Flutur care, culmea, a fost ajutat exact de rivali să ajungă în această postură: PSD și vechiul PNL! Social-democrații l-au ajutat cu … ”catindatul” lor la Primărie, iar vechii liberali cu cele două nominalizări la funcția de copreședinte venite din preajma lui Florin Țurcanu, după eșuarea tentativei de transmitere pe cale …ereditară a funcției către fratele fostului președinte. O reformă concretă a celor două partide pe plan local nu poate fi posibilă fără asanarea și deparazitarea listelor de candidați la alegerile generale dar mă îndoiesc că se va întâmpla acest lucru. Problemele sunt mari și la centru și în județ. Soluții însă, din fericre, sunt destule.

Marțea viitoare, voi prezenta o parte dintre ele care, nu spre binele partidelor, ci spre binele cetățenilor, ar trebui luate în calcul, în sfârșit, de distinșii noștri politicieni.

3 thoughts on “Politica la litera F: Federovici și Flutur!

  1. Portariuc a pierdut cu acelasi scor cu care a pierdut si Flutur in 2012 si anume 40% si nu am vazut pe liberali sa il mazileasca pe Flutur atunci.
    Pe aceeasi logica, Portariuc va reveni in politica cum a revenit si Flutur, mai ales ca il avantajeaza si varsta, asa ca politca sa nu ramana la F de la Fostii…Flutur si Federovici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *