Pompierii botoșăneni, pregătiți să intervină în cazul unor situaţii de urgenţă generate de fenomenele meteo

pompieri inundatii hanesti botosaniPotrivit avertizării meteorologice, judeţul Botoşani se va afla sub incidenţa Codului Portocaliu de ploi pentru următoarele 24 de ore.

Meteorologii au prognozat, până mâine la ora 11.00, ploi cu caracter torenţial, cantităţile de apă depăşind local 60…70 l / mp. Totodată, vor avea loc frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

like facebookPână la această oră, urmare a precipitaţiilor abundente, patru curţi din satul Iacobeni, comuna Dângeni, au fost inundate. Pentru evacuarea apei, intervin pompierii din Truşeşti.  Având în vedere fenomenele meteo prognozate, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani a dispus: – instituirea serviciului de permanenţă la primării; – avertizarea/ alarmarea populaţiei şi a obiectivelor din zonele de risc la inundaţii; – informarea populaţiei cu privire la măsurile urgente care trebuie aplicate; – supravegherea permanentă a cursurilor de apă şi a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor; – luarea măsurilor de limitare a efectelor situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii; – daca se impune, evacuarea populaţiei; – îndepărtarea materialelor ce pot obtura cursurile de apă la formarea torenţilor; – monitorizarea permanentă, pe durata avertizării, a podurilor, podeţelor şi altor secţiuni înguste de pe cursurile de apă, în scopul evitării blocării lor cu plutitori, precum şi a zonelor în care este posibilă formarea torenţilor.

S-a dispus luarea tuturor măsurilor de protecţie a persoanelor şi bunurilor împotriva efectelor provocate de grindină, descărcări electrice, desprinderea sau căderea unor elemente din infrastructura de construcţii, precum şi ca urmare a ruperii şi prăbuşirii unor arbori.

În cazul producerii fenomenelor vizate, membrii Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă trebuie să fie pregătiţi să participe la acţiunile de protecţie şi de apărare împotriva inundaţiilor, cu utilajele şi echipamentele din dotare, să valorifice la maxim resursele umane şi materiale aflate la dispoziţie.

CLSU trebuie să anunţe în cel mai scurt timp Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani în cazul producerii unor situaţii de urgenţă generate de fenomenele meteorologice prognozate.

I.S.U. Botoşani a dispus operaţionalizarea grupei operative şi măsuri de pregătire pentru intervenţie.

Sursa: comunicat ISU Botosani

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *