Consultații gratuite la dentist pentru copii de la 1 iulie

stomatologDe la 1 iulie, copii vor putea merge gratuit la dentist, de două ori pe an. Consultaţiile vor fi decontate de stat, care va acoperi şi costul tratării problemelor stomatologice grave ale adulţilor. Măsurile ar trebui să schimbe statisticile care plasează România pe ultimele locuri în Europa, în privinţa mersului la dentist şi spălatului pe dinţi.

like facebookCopiii vor beneficia de consultaţii stomatolgice decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate de două ori pe an, nu doar o dată, ca până acum.

Aproximativ 70 la sută dintre copiii care nu au împlinit 12 ani au cel puţin o carie.

De asemenea o altă modificare din noul contract cadru privind extinderea serviciilor stomatologice îi vizează, pentru prima dată și pentru adulți. şi pe adulţi.

„S-au introdus spre decontare şi obturaţiile, sunt practic plombele care se pun după un tratament de canal, atunci când rămâne practic o gaură în dinte şi se astupă acea gaură. Sunt nişte schimbări, nişte paşi mici momentan, mai ales când ne gândim la starea de sănătate dentară a populaţiei”, a spus medicul stomatolog Ionuț Leahu.

8 din 10 români dezvoltă o infecţie orală de-a lungul vieţii, însă doar jumătate ajung la dentist şi află acest lucru. Cifrele Platformei Europene de Sănătate Orală plasează România în topul ţărilor cu cei mai multe cazuri grave de paradontoză.

„Primele semne au fost când mă spălam pe dinţi, sângeram, nu mă durea nimic, am zis că nu poate fi ceva foarte grav”, a spus Mihaela Racu.

Într-un final, Mihaela a descoperit că are paradontoză. Regretă acum că a neglijat igiena orală.

Mai bine de jumătate dintre oamenii care au o boală parodontală au mai puţin de 45 de ani. Doar 8 la sută dintre ei, însă, merg să se trateze la medic. Asta deşi boală poate duce chiar şi la pierderea danturii.

Mulţi români spun că nu-şi permit să meargă la dentist atât de des pe cât ar trebui.

„Mai rar, din ce în ce mai rar. Din lipsă de timp, de bani, problemele de zi cu zi”, a spus un român.

Sunt probleme ce ţin de partea materială”, a adăugat un alt român.

Sursa: Digi 24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com