Românii ar putea primi liber în timpul săptămânii, dacă ziua de sărbătoare pică în weekend

calendar zi nationalaAngajatii din Romania ar putea primi liber in timpul saptamanii, daca o zi de sarbatoare legala pica in weekend.

Aceasta propunere de modificare a Codului Muncii a fost depusa la Parlament si ar putea intra in vigoare de anul viitor. In 2016, cinci din cele 12 zile de sarbatoare legala au fost sambata sau duminica.

like facebookPrima zi de Rusalii pica duminica, pe 19 iunie, iar angajatii vor primi liber doar luni, in a doua zi a acestei sarbatori importante.

Daca ar fi acum in vigoare proiectul de lege, angajatii ar avea liber de Pogorarea Sfantului Duh in timpul saptamanii.

 

Potrivit Codului Muncii in vigoare, in Romania sunt 12 zile legale nelucratoare. In 2016, Pastele si Ziua Muncii au fost in aceeasi zi, pe 1 mai. De asemenea, 5 dintre sarbatori au picat sambata sau duminica:

Lista zilelor legale nelucratoare in 2016:

– Anul Nou (vineri – 1 ianuarie; sambata- 2 ianuarie)
– Unirea principatelor (duminica – 24 ianuarie)
– Paste + Ziua Muncii (duminica- 1 mai)
– A doua zi de Paste (luni – 2 mai)
– Rusalii (duminica 19 iunie; luni – 20 iunie)
– Sf. Maria (luni – 15 august)
– Sf. Andrei (miercuri – 30 noiembrie)
– Ziua Nationala (joi – 1 decembrie)
– Craciun (duminica – 25 decembrie)
– A doua zi de Craciun (luni – 26 decembrie)

Patronatele din Romania se opun modificarii Codului Muncii.

Cristian Parvan, Secretarul General al Asociatiatie Oamenilor de Afaceri: „E o propunere ,,hai sa stam mai mult acasa” . Parlamentarii ar trebui sa se ocupe de cum se pot crea mai multe locuri de munca, sa avem mai multi angajati, mai multi contributori la bugetul de stat si la fondurile deficitare. ei se ocupa de cum sa stea lumea mai mult acasa, sa nu munceasca. E o contradictie clara.”

Cu 12 sarbatori legale pe an, Romania se afla la jumatatea clasamentului european, alaturi de Estonia si Grecia. Englezii, finlandezii, ungurii si spaniolii primesc cele mai putine zile, iar cele mai multe – lituanienii si slovacii.

Sursa: Stirile ProTv

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *