Campanie umanitară! Satul care nu există pe hartă va avea, în sfârșit, lumină, însă nu de la E.On

balta rosie lumina (3)În satul Balta Rosie din orasul Flamanzi sunt 15 case. Aici trăiesc 60 de oameni, din care 20 de copii minori. Au trăit o viață fără curent electric, au mâncat la lumina focului din sobă, au mers zeci de km să poată da un telefon, copiii lor și-au făcut lecțiile la lumina lumânării.

Până acum, autoritățile nu au găsit soluții pentru extinderea rețelei de electricitate, deși oamenii locuiesc la trei km de cel mai apropiat stâlp de electricitate.

balta rosie lumina (4)Când se așteptau mai puțin însă, aceștia vor beneficia de sisteme fotovoltaice în cadrul campaniei Lumină pentru România a Asociației Free Miorița.  like facebook

„S-a tot spus că o să se aducă curent, dar…am tras nădejde. Uite că a dat Dumnezeu și s-a rezolvat problema. N-am avut niciodată curent. Eu personal am mai avut că am adus o baterie din asta de 12 volți. Am cumpărat-o și am pus un televizor, dar alții n-au. Nici n-au avut deloc, abia acum e prima dată când au văzut și ei curent în casă. Pentru copii e o șansă foarte bună că au și ei cum să vadă să scrie, să învețe la lumină”, ne-a declarat Vasile Gheorghiu, în vârstă de 64 de ani.

Localnicii vor beneficia de 15 sisteme fotovoltaice în cadrul campaniei Lumină pentru România a Asociației Free Miorița.

E un sat uitat de lume, nici nu-l găsești pe vreo hartă, locuiesc 60 de oameni aici, sunt 20 de copii  fără lumină. Totul este voluntariat și este bine că am reușit să ajungem aici. Eu am venit prima oară acum doi ani, am făcut un tur al țării pe bicicletă, căutând oamenii care n-au  lumină, am aflat și de Balta Roșie. Sunt bucuros că am reușit să aducem lumină și aici”, a spus  Iulian Angheluta, reprezentant Free Miorița.

Bugetul este de 25.000 de euro și li se asigură iluminat, încărcarea unor telefoane mobile și televizor. De altfel, în cadrul aceleiași campanii, câteva familii din satul respectiv vor primi și câte un televizor.

Free Miorița este o asociație nonguvernamentală de acțiune contra fatalismului mioritic. Prin campania Lumină pentru România, Free Miorița descoperă și aduce lumina în casele celor care nu au curent electric, fie că este vorba despre copii care învață în școli la lumina soarelui, fie despre oameni care trebuie să meargă pe jos kilometri întregi pentru a cumpăra lumânări sau a-şi încărca telefonul mobil.

One thought on “Campanie umanitară! Satul care nu există pe hartă va avea, în sfârșit, lumină, însă nu de la E.On

  1. La primaria Flamanzi de care apartine catunul Balta Rosie exista un proiect de electrificare realizat in mandatul 2008- 2012 de Constantin Pitorac numai ca dupa 2012 acesta a pierdut alegerile iar actualul primar a abandonat o parte din proiecte printre care si acesta legat de electrificare.Fiind un catun cu cateva case primarii ezita in a face investitii in el deoarece nu prezinta interes electoral decisiv in alegeri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *