Proiect privind promovarea alimentației sănătoase în rândul tinerilor, la Colegiul ”A.T.Laurian”

Colegiul AT LaurianVineri, 10 iunie, în Aula Magna a Colegiului Național “A.T. Laurian” are loc prezentarea și lansarea unui nou proiect: „Gospodăria tradițională – model de alimentație sănătoasă în județul Botoșani” realizat de ASOCIAȚIA DE TINERET “2010 EUROPA” în parteneriat cu Consiliul Județean Botoșani, Colegiul Național “A.T. Laurian”, Asociația Comitetelor de Părinți din Colegiul Laurian, Chambre D`Agriculture Cher, Franța, Asociația Consumatorilor Europeni din România, S.C. Ecoland Production SRL și Camera Agricolă Județeană Botoșani.

like facebookProiectul își propune promovarea alimentației sănătoase în rândul tinerilor și comunității botoșănene valorificând potențialul gospodăriilor din județul Botoșani. În trecut, produsele gospodăriilor tradiționale asigurau o alimentație bogată, culturile nu erau stimulate sau forțate în creștere și nici nu se utilizau conservanți, emulgatori etc. iar rata obezității – o boală modernă – era scăzută. Tinerii zilelor noastre sunt mai degrabă atrași de etichete, reclame, culori și dau mai puțină importanță selecției produselor alimentare care să le asigure necesarul zilnic. De aceea, obiectivele proiectului sunt conștientizarea necesității de implicare a tinerilor în promovarea alimentației sănătoase în cadrul comunității, creșterea gradului de informare în domeniul protecției consumatorilor, promovarea consumului de produse bio, cunoașterea modului de viață în gospodăria tradițională botoșăneană alături de comparația cu alte modele europene.

Perioada sa de implementare, iunie – octombrie 2016, dă posibilitatea desfășurării a 10 activități diverse, incluzând Școala de vară din Colegiul Laurian, aflată la ediția a VI a, în timpul căreia vor fi realizate prezentări (medici nutriționiști), dezbateri (reprezentați ai asociației consumatorilor) iar tinerii vor învăța să analizeze etichete de produse, să calculeze caloriile zilnice necesare, să asocieze corect alimentele, vor selecta și cumpăra produse bio cu care vor pregăti o masă de prânz.

Parteneriatul cu Camera de Comerț din Cher ne va ajuta să descoperim asemănările și deosebirile cu regiunea noastră – județul Botoșani în cadrul vizitei de documentare din luna august, în care gospodării tradiționale, produse bio, moduri de alimentație sănătoasă, gospodării din alte zone ale țării (Depresiunea Dornelor) și Europei (Slovenia, Franța), piețe alimentare cu produse bio (Maribor) produse ecologice (laptele), branduri de renume (muștarul de Dijon), ferme agricole (Bourges), zone vestite pentru produse agricole (Provence), culturi de plante (lavanda) vor fi studiate.

În luna septembrie va fi realizat un site prin care producătorii locali își vor putea face cunoscute produsele bio și culturile ecologice iar cetățenilor orașului li se vor distribui 500 de flyere pentru informare și conștientizare. Proiectul este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, potrivit unui comunicat al Colegiului Laurian.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *