Nereguli depistate la Spitalul Dorohoi. Prefectul a sesizat Curtea de Conturi și Ministerul Sănătății

Dan Nechifor- prefect de BotosaniSpitalul Municipal din Dorohoi a folosit produse Hexi Pharma, deși conducerea unității a informat Prefectura că nu a încheiat niciun contract cu acestă firmă în ultimii trei ani. Prefectul Dan Nechifor a trimis, luni, Corpul de control pentru a verifica achizițiile publice de la spitalul Dorohoi și a constat mai multe nereguli.

like facebookConcret, spitalul a achiziționat direct și în mod regulat produse de la Hexi Pharma, iar în momentul controlului au fost descoperite pe stocul unităţii spitaliceşti astfel de produse nesigilate, deși erau declarații date de personal că nu s-au folosit dezinfectanți de la firma respectivă.

Se întocmeau referate de necesitate de către asistentul șef, de exemplu, de la CPU în care se stipulau expres denumirea produsului ce urmează a fi achiziționat în regim de urgență. Potrivit acestor referate, s-au solicitat produse comercializate expres de Hexi Pharma. S-au găsit 18 fișe de magazie, iar într-o încăpere aflată la parterul clădirii erau depozitate mai multe produse Hexi Pharma, unele fiind sigilate, altele consumate parțial”, a spus prefectul Dan Nechifor.

Mai mult, Ministerul Sănătății a cerut controale din partea direcțiilor de sănătate publică în spitale, la sfârșitul lunii aprilie, exact pe dezinfectanții Hexi Pharma, însă, susține prefectul, inspectorii sanitari au făcut controlul la Spitalul municipal Dorohoi abia la începutul lunii iunie și, culmea, Direcția de Sănătate Publică a constatat că unitatea nu folosește dezinfectanți Hexi Pharma.

Au fost videoconferințe din 28 și 29 aprilie privind verificarea unităților sanitare și verificarea produselor biocide fabricate de Hexi Pharma, însă controlul a fost efectuat de DSP pe 1 iunie. Urmare a verificărilor, DSP a constat că nu se folosesc produse biocide de proveniență Hexi Pharma pe secțiile verificate”, a adăugat prefectul.

Pentru că unele achiziții au avut valori de peste 100 milioane lei, spitalul a favorizat tot Hexi Pharma prin achiziție directă, mai arată Corpul de control al prefectului.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a sesizat Curtea de Conturi, Ministerul Sănătății și Inspecția Sanitară de Stat în acest caz.

De asemenea, prefectul va face un nou control la Direcția de Sănătate Publică.

Vreau să văd dacă dispozițiile pe care le-a dat ministrul Sănătății în aprilie privind controalele efectuate au fost făcute conform prevederilor legale, pentru că din câte văd eu s-au făcut controale de dragul de a se face”, a adăugat Nechifor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *