Crescătorii de porci din Botoșani, în pericol! Gripa porcină a ajuns la frontieră

ferma de porci in BotosaniCrescătorii de porci din județul Botoșani sunt în pericol după ce pesta porcină africană s-a apropiat, mai mult decât oricând, de granița județului Botoșani cu Ucraina.

Directorul Direcției Sanitar- Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Minodora Vasiliu, susține că un focar al pestei porcine africane a fost depistat la doar zece kilometri de Botoșani, iar acest lucru impune măsuri speciale pentru județul Botoșani.

Recentul focar a apărut la Noua Suliţă, în Ucraina, la o fermă de 700 de porcine, unde s-au înregistrat deja 55 de 50 de decese.

like facebookDe altfel, autoritățile din Botoșani s-au reunit, miercuri seară, în cadrul Comitetului local pentru combaterea bolilorcu scopul de a decide un plan de măsuri pentru prevenirea apariției unui focar pe raza județului Botoșani.

Minodora Vasiliu atrage atenția că o eventuală apariție a bolii la Botoșani ar putea provoca pierderi economice majore.

Din acest motiv, ea recomandă oricărui fermier care deține porci să anunțe medicul veterinar în cazul în care apar simptome ale bolii la animalele din gospodărie sau fermă.

Rugămintea noastră către tioți proprietarii de exploatații zootehnice care au specia porc este de a informa medicul veterinar la orice semnal privind apariția bolii”, a afirmat Vasiliu.

Comercializarea porcilor în piețe sau oboare în această perioadă este interzisă.

Boală ce nu se poate tratata şi nici vaccina, pesta porcina africană are ca principală măsură de diminuare a focarului – eutanasierea şi incinerarea animalelor bolnave. Tocmai de aceea, măsurile de prevenţie în apropierea unui focar de infecţie trebuie să fie foarte stricte.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *