Un nou cod de inundații pe râurile din județul Botoșani

inundatii paraul buhai- dorohoi- botosaniInstitutul Naţional de Hidrologie a impus cod portocaliu de inundaţii pe cursurile de apă din judeţele Botoşani şi Iaşi: Jijia şi Sitna (Botoşani) şi Bahlui (Iaşi) şi cod galben pe râul Başeu din judeţul Botoşani.

În urma precipitaţiilor din ultimele 24 de ore a crescut semnificativ nivelul râului Bârlad din partea de nord a judeţului Vaslui atingând cota de pericol la inundaţii.

like facebookLucrările hidrotehnice aflate în administrarea ABA Prut-Bârlad se comportată în condiții de siguranță. În urma debitelor ridicate pe râul Bârlad s-a impus atenuarea unor eventuale viituri prin deversarea apelor în polderul din comuna Vultureşti, Vaslui.

Echipele Apelor Române sunt pregătite să intervină cu materiale și utilaje, fiind impusă starea de vigilență maximă și monitorizarea permanentă. Totodată, Administraţia Naţională „Apele Române” prin unităţile sale teritoriale adaptează programele de exploatare ale acumulărilor în vederea asigurării tranşelor de atenuarea viiturilor.

Personalul Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad aplică regulile de exploatare a lucrărilor de gospodărire a apelor, supraveghează continuu barajele, digurile şi instalaţiile de evacuare a apelor mari şi a altor lucrări hidrotehnice şi urmăresc aparatura de control pentru verificarea verificarea comportării lucrărilor din administrare.

Autorităţile locale trebuie să fie pregătite pentru a asigura starea de permanenţă la sedii şi să intervină în special în zona podurilor şi a podeţelor îndepărtând acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetaţie şi plutitori, care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale râurilor.

Administraţia Naţională „Apele Române” avertizează populația să evite trecerile cu vehicule prin vaduri (direct prin râu). Utilajele aflate în apropierea albiilor trebuie să fie retrase, iar în cazul acumulărilor piscicole – baraje mici, trebuie să fie verificată funcţionalitatea echipamentelor de evacuare a apelor mari.

Sursa: comunicat Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *