Campanie desfăşurată de poliţie pentru informarea cu privire la alegerile locale

campanie politie alegeriReprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne desfăşoară o campanie de informare a cetăţenilor cu privire la legalitatea desfăşurării alegerilor locale.

Prin intermediul Campaniei “Tu votezi! MAI te informează!”, alegătorii primesc recomandări utile în raport cu procesul electoral: să dețină documente de identitate valabile, să nu accepte mita electorală și să respecte confidențialitatea votului, precum și informații cu privire la principalele prevederi legale referitoare la alegeri – contravențiile și infracțiunile prevăzute de Codul Penal.

În cadrul campaniei au fost realizate spot-uri video şi audio şi alte materiale de promovare a informaţiilor cu caracter preventiv.

Totodată, pe pagina oficială de Internet a MAI, a fost creată o secțiune dedicată alegerilor (http://www.mai.gov.ro/index-campanie.html) care conține principalele prevederi legale referitoare la alegeri, contravențiile ce pot fi constatate de angajații MAI și infracțiunile prevăzute de Codul Penal, precum și link-uri către deciziile Biroului Electoral Central și ale Autorității Electorale Permanente.

Având în vedere rolul esențial pe care mediul online îl are în informarea alegătorilor, campania MAI include o componentă de informare specială și pe contul de Facebook.

În contextul arătat, acțiunile poliţiştilor se vor concentra însă şi pe palierul asigurării ordinii publice și a gestionării posibilelor incidente cu caracter electoral, astfel încât scrutinul electoral să se desfăşoare în condiţii de legalitate deplină.

Astfel, la nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani, poliţiştii vor fi angrenaţi în zilele de 4 şi 5 iunie, în activităţi privind paza secţiilor de votare sau în măsuri de ordine publică.

Poliţiştii vor acţiona în sistem integrat, alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne.

Informaţii cu privire la prevederile legale:

 • Exemple de CONTRAVENŢII prevăzute de art.108 din Legea nr. 115 din 19 mai 2015, pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale:
 • neluarea de către organizatori a măsurilor necesare desfăşurării normale a adunărilor electorale, precum şi distribuirea, inclusiv de către candidaţi, de băuturi alcoolice în timpul adunărilor sau în ziua votării în perimetrul secţiilor de votare, delimitat potrivit art. 83 alin. (1) se sancţionează cu amendă de la 2.200 la 3.000 lei.
 • distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afişate sau a oricăror altor afişe ori anunţuri de propagandă electorală se sancţionează cu amendă de la 600 la 1.000 lei;
 • nerespectarea dispoziţiilor art. 90 privind prezenţa altor persoane în cabina de vot, precum şi fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot se sancţionează cu amendă de la 600 la 1.000 lei;
 • continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale potrivit dispoziţiilor art. 64, prin lansarea, afişarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, precum şi sfătuirea alegătorilor, în ziua votării, la sediul secţiilor de votare sau în perimetrul prevăzut la art. 83 alin. (1), să voteze sau să nu voteze anumite partide politice, alianţe politice, alianţe electorale ori candidaţi independenţi se sancţionează cu amendă de la 1.400 la 2.000 lei
 • comercializarea/consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul secţiei de votare se sancţionează cu amendă de la 2.200 la 3.000 lei.
 • Exemple de INFRACŢIUNI ELECTORALE, prevăzute de Titlul IX din Codul penal:

  385    Împiedicarea exercitării drepturilor electorale
  (1) Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
  (2) Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
       ART. 386    Coruperea alegătorilor
      (1) Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
  (2) Nu intră în categoria bunurilor prevăzute în alin. (1) bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.
       ART. 387    Frauda la vot
      (1) Fapta persoanei care votează:
  a) fără a avea acest drept;
  b) de două sau mai multe ori;
  c) prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
  (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
       ART. 388    Frauda la votul electronic
      Tipărirea şi utilizarea de date de acces false, accesarea frauduloasă a sistemului de vot electronic sau falsificarea prin orice mijloace a buletinelor de vot în format electronic se pedepsesc cu închisoarea de la unu la 5 ani.
       ART. 389    Violarea confidenţialităţii votului
      (1) Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă.
  (2) Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
       ART. 390    Nerespectarea regimului urnei de vot
      (1) Deschiderea urnelor, înainte de ora stabilită pentru închiderea votării, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
  (2) Încredinţarea urnei speciale altor persoane decât membrilor biroului electoral al secţiei de votare ori transportarea acesteia de către alte persoane sau în alte condiţii decât cele prevăzute de lege se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
       ART. 391    Falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale
      (1) Falsificarea prin orice mijloace a înscrisurilor de la birourile electorale se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
  (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi înscrierea în copia de pe lista electorală permanentă a unor persoane care nu figurează în această listă.
  (3) Introducerea în uz sau folosirea unui program informatic cu vicii care alterează înregistrarea ori însumarea rezultatelor obţinute în secţiile de votare sau determină repartizarea mandatelor în afara prevederilor legii se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
  (4) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează introducerea de date, informaţii sau proceduri care duc la alterarea sistemului informaţional naţional necesar stabilirii rezultatelor alegerilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com